Dobrý deň. Mám 31rokov a liečim sa na alergiu cca od 15tich, no poctivo asi len posledných 6 rokov. Mám potvrdenú alergiu na brezu, roztoče, menej mačku, travy a jablko (ako skrižená alergia brezy- pred cca 5 rokmi som po zjedení mala svrbenie hrdla a zhoršené dýchanie, odvtedy ho nejem). V dg. Mám aj astma bronchiale- ale záchvaty som nikdy nemala, iba pred rokmi pocit nedostatku vzduchu a občasné pískanie pri nádychu. Užívam denne Omarit 1tbl., Mometasone sprej do nosa a Asmanex 1vstrek. V poslednej dobe som sa viac zaujímala a študovala rôzne veci ohľadom zdravia, alergie, trávenia, stravovania atď. Nakoľko mám aj často striedanie hnačky a zápchy a rôzne takéto ťažkosti. A dočítala som sa, že pri tej skriženej alergii na brezu si treba dať pozor nielen na jablko, ale aj na marhule, broskyne, slivky, čerešne, zeler , mrkvu,med.atd, a že to čo nám nerobilo problém minulý rok, teraz nám môže spôsobiť alerg. reakciu. A tu je ten koreň môjho strachu. Z ničoho nič som sa veľmi začala kontrolovať v jedle, pozorujem či náhodou nemám nejaké príznaky po paradajkach, po ovocí.. a mám pocit že sa už bojím jesť .Chcela by som vediet, či naozaj sa mám na tie všetky potraviny súvisiace s brezou davať taký pozor, alebo ich môžem kľudne jesť, keď mi nerobili nikdy problém , prípadne ako zistiť čo mi tiež tak ako jablko nesedí. .Chcela by som mať pestrú stravu no čerstvého ovocia sa začínam normálne báť že dostanem nejaký anafylakticky šok alebo čo. Ďakujem a neviem či táto otázka nieje už skôr na psychológa 😅
Odpoveď
Dobrý deň, Martina,rozumieme vašim obavám z jedla a nie ste v tom jediná – u ľudí s viacpočetnými potravinovými alergiami nejde o nič neobvyklé, niekedy sa objavuje až panická úzkosť.
Pochopil som, že vašom prípade existuje iba riziko skríženej reakcie na niektoré plodiny spôsobené alergiou na peľ brezy. Najpravdepodobnejšia je reakcia na tieto potraviny:
- ovocie: jablko, broskyňa, kivi
- zelenina: celer, mrkva
- orechy: vlašské, lískové, mandle
- ostatné: med, karí korenie
- Tieto reakcie málokedy môžu spôsobiť závažnejšie ohrozenie zdravia. Väčšina skrížených alergénov z ovocia a zeleniny je totiž citlivá na teplo (zeler môže vadiť aj varený) a žalúdočné kyseliny.
- Pokiaľ hneď pri prvých sústoch cítite brnenie v ústach a na perách, je to pre vás signál, že vaše telo nie je v tejto chvíli schopné potravinu spracovať. Vďaka tomu ju včas prestanete konzumovať.
- Väčšina ľudí s týmto typom alergie má problémy iba počas obdobia kvitnutia pôvodného peľového alergénu.
- Reakcie sú individuálne a môžu sa priebežne meniť. Aj keď zoznam rizikových potravín je dlhý, neznamená to, že vaše telo bude na všetkých reagovať precitlivelo. Nebojte sa jedno sústo opatrne vyskúšať – možno budete potravinu bez problémov tolerovať.
Michal, PreAlergikov