Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom

Ako sa zbaviť alergénov, keď sa nemôžeme zbaviť zvieraťa? Rady na efektívne upratovanie a čistenie vzduchu.
Mačky sú doslova továrňami na alergény – na smolu všetkých alergikov (foto: SXC)
Mačky sú doslova továrňami na alergény – na smolu všetkých alergikov (foto: SXC)

Človek, ktorý trpí alergiou na niektoré zo zvierat, sa musí vyhýbať vdychovaniu jeho alergénov i ich kontaktu so svojou pokožkou. Inak sa jeho alergia môže zhoršovať.

Pre zdravie alergika je najlepším riešením prestať sa stýkať so zvieraťom, na ktoré je alergický. Zvieratko je možné venovať príbuzným alebo známym, aby ho mohli ostatní členovia rodiny navštevovať. To však vôbec nie je jednoduché. Pre mnohých ľudí, obzvlášť detí, je strata milovaného tvora oveľa väčším problémom než alergia naň. Ako postupovať, aby boli problémy čo najmenšie?

Udržiavať čistý vzduch

Zvieracie alergény sú väčšinou ľahké a dlho sa držia vo vzduchu. Preto medzi najúčinnejšie opatrenia patria čističky vzduchu. Ventilátor čističky preháňa znečistený vzduch niekoľkými rôznymi filtrami, čím zachytí takmer 100 % všetkých vzdušných nečistôt.

Niektoré zvieratá sú tiež zdrojom špecifického pachu. I s tým si väčšina čističiek vzduchu poradí. Častou výbavou je totiž protipachový filter, obvykle na báze aktívneho uhlia.

V domácnosti so zvieracími maznáčikmi čistíte vzduch kvalitnou čističkou vzduchuV domácnosti so zvieracími maznáčikmi čistíte vzduch kvalitnou čističkou vzduchu

Základným kritériom pri výbere čističky vzduchu je vzduchový výkon motora. Tento výkon by mal zodpovedať veľkosti miestnosti, v ktorej bude stroj používaný. Pre potreby alergikov by mala čistička 4-krát za hodinu prefiltrovať všetok vzduch v miestnosti.

TIP: Ako správne vyberať čističku vzduchu, aby za rozumné peniaze poskytla čo najlepšiu službu? To vie náš nákupný radca.

Zaujímavým doplnkom čističky vzduchu je sprej proti vzdušným alergénom. Dá sa použiť ako prvá pomoc v miestnosti, v ktorej pred príchodom alergika „šantilo“ nejaké zvieratko. Hodí sa tiež v situáciách, keď alergik ako návšteva napríklad prespáva v miestnosti kontaminovanej alergénom a nemôže si so sebou vziať čističku vzduchu.

Odstraňovať alergény priamo zo zvieraťa

Je veľmi vhodné pravidelne ošetrovať srsť alebo perie zvieraťa špeciálnym čistiacim prípravkom proti alergénom – Petal Cleanse. Prípravky tohto typu pripomínajú kondicionér, majú však veľkú schopnosť neutralizovať alergény. Zvieratám tieto prípravky neublížia, skôr naopak. Obsahujú totiž látky, ktoré hydratujú pokožku a tým znižujú uvoľňovanie alergizujúcich šupiniek kože.

Petal Cleanse sa nanáša hubkou alebo handričkou priamo na zvieraPetal Cleanse sa nanáša hubkou alebo handričkou priamo na zviera

Podľa možností je vhodné zviera pravidelne kúpať (ponorením do vody), i keď toto opatrenie pôsobí len niekoľko dní, kým sa množstvo alergénov opäť obnoví. U cicavcov čiastočne pomáha aj vyčesávanie odumretých chlpov zo srsti. Čím viac alergénov odstránime hneď pri zdroji – teda na zvierati samotnom – tým menej alergénov bude zviera roznášať po byte a tým menej práce budeme mať s ich následným upratovaním!

Častejšie a dôkladnejšie upratovať

Pri upratovaní alergénov je potrebné sa zamerať na miesta, kde sa zviera najviac zdržuje. Väčšinou v prvom rade ide o nejaký jeho pelech. Pokiaľ sa nedá prať, je potrebné ho pravidelne čistiť, najlepšie s použitím špeciálneho čistiaceho prípravku proti alergénom.

Lupiny, sliny, pot, moč, kožný maz a ďalšie zdroje svojich alergénov zviera roznáša po celom byte. Snažíme sa preto doma obmedziť známe lapače nečistôt – koberce, prikrývky, závesy a pod. Obzvlášť tie, ktoré nie je možné pravidelne prať. Pri nákupe sedacích súprav uprednostňujeme tie nečalúnené, utierateľné. Pokiaľ sa lapačov prachu nemôžeme zbaviť, aspoň z nich často a dôkladne odstraňujeme alergény spoľahlivými čistiacimi prostriedkami.

Nedoceniteľným pomocníkom v domácnosti alergika je výkonný vysávač s účinnou filtráciou. Je potrebné dobre vyberať, pretože nie všetky vysávače vysávajú dostatočne. Vysávač musí dobre tesniť, aby povysávané nečistoty neunikali cez jeho konštrukciu. Pri alergii na zvieratá sa vyplatí zaobstarať si model vybavený HEPA filtrom, ktorý je schopný zachytiť i veľmi malé alergény zvierat. Ďalej sa hodí filter s aktívnym uhlím, ktorý pohlcuje pachy. So zbieraním chlpov z kobercov zas pomôže turbokefa.

Hladké podlahy a nábytok pravidelne utierame vlhkou handrou, aby sme predchádzali víreniu alergénov a ich vdychovaniu.

Alergik by nemal byť pri upratovaní prítomný, aby nebol vystavený zvýšenému množstvu alergénov. Ak to nie je možné, nasadíme mu tvárovú filtračnú masku. Po upratovaní dobre vyvetráme.

Nastaviť jasné pravidlá

Ak má v jednej domácnosti bývať zviera spolu s alergikom, ktorý je na toto zviera precitlivený, nesmie tu panovať anarchia. Každý by mal mať nejaký priestor vymedzený len pre seba.

Opatrní musíme byť i pri kontakte s ľuďmi, ktorí chovajú zviera, ktorého alergény neznášame. Môžu tieto alergény roznášať na svojom oblečení. Na zvieracie alergény tak môžeme naraziť i tam, kde žiadne zviera nikdy nebolo. Pokiaľ nám hrozí kontakt so zvieracími alergénmi napríklad na návšteve, vopred si radšej vezmime predpísané lieky.

Súvisiace články

Alergia na zvieratá
Alergia na srsť mačiek a psov: Ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí
Príznaky, diagnóza a liečba zvieracej alergie

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu Filtračné masky, rúška Inhalátory Kanvičky na výplach nosa Odstraňovače alergénov Vysávače

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 3 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom