Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na zvieratá

Ak ste vy alebo vaše dieťa alergickí na domáce zviera, mali by ste zvieraťu radšej nájsť iný domov. No výskumy uskutočnené v Spojených štátoch ukázali, že viac než tretina ľudí s alergiou na mačky si mačku doma ponecháva, preto uvádzame rady tak pre tých, ktorí si chcú zviera ponechať, ako aj pre tých, ktorí sa rozhodnú opačne.
Ilustračné foto (zdroj: ImageSource)
Ilustračné foto (zdroj: ImageSource)

Ľudia s ťažkými alergiami často zistia, že i keď im ich domáce zviera spočiatku veľmi chýbalo, z dlhodobého hľadiska išlo o správne rozhodnutie, ktoré výrazne zlepšilo ich ťažkosti. Nájdenie nového domova pre dospelé domáce zviera je často neľahké, pretože ľudia väčšinou chcú mačatá alebo šteňatá. Skúste však informovať svoje okolie a presne vysvetliť, prečo je potrebné nájsť pre zviera nového majiteľa. Rodina alebo priatelia sú niekedy radi, keď im svojho zvieracieho priateľa ponúknete. Opýtajte sa tiež medzi staršími susedmi – môže pre nich byť výhodnejšie mať doma dospelé zviera, ktoré je už pokojnejšie a privyknuté životu v domácnosti.

Mačky

Mačací alergén nemôžete vidieť – mnohí ľudia sa nesprávne domnievajú, že príčinou alergie je mačacia srsť alebo kožné šupinky. Hlavným alergénom je však bielkovina, ktorá sa nachádza v pote a v slinách mačiek. Šíri sa mikroskopickými kvapôčkami. Tieto ľahučké čiastočky alergénu sa šíria po celom byte.

Petal Cleanse na ošetrenie srsti zvieraťa

Petal Cleanse na ošetrenie srsti zvieraťa

Sú také malé, že sa môžu vznášať vo vzduchu šesť aj viac hodín. Keď sa následne usadia, je možné ich ľahko rozvíriť aj nepatrným pohybom. Na to, aby sa opäť vzniesli do vzduchu, stačí len prejsť sa po miestnosti.

Veľkosť častíc alergénu

Mačací alergén patrí k tým najmenším. Väčšina častíc je menšia než 2,5 mikróna a najmenšia meria iba 0,5 mikróna (mikrón je tisícina milimetra). Pomôcť môže kvalitná čistička vzduchu. Mnohé z nich odstránia aj tie najmenšie častice.

Vyberajte z kvalitných čističiek vzduchu

Vyberajte z kvalitných čističiek vzduchu

Upratovanie po mačke

Po tom, ako mačka domácnosť opustí, zostáva jej alergén doslova všade – na kreslách, pohovkách, na vankúšoch, skriniach, tienidlách lámp, v kobercoch a prichytáva sa dokonca aj na záclonách a na stenách. Alergény môžu byť takisto vnútri matracov, pokiaľ na nich mačka niekedy v minulosti spala, a len čo si teda ľahnete, rozvírite ich.

Hneď ako je mačka z bytu preč, dôkladne vyvetrajte, aby ste vypudili všetky alergény, ktoré sa ešte vznášajú vo vzduchu. Vyčkajte niekoľko týždňov a uvidíte, nakoľko sa vaše ťažkosti zlepšia. Až potom pokračujte ďalej. Pokiaľ stále trpíte ťažkosťami, ktoré sa doma zhoršujú, potom je potrebné:

  • Kúpiť výkonný vysávač, ktorý zadrží alergény. Vopred sa však uistite, že kupujete naozaj kvalitné zariadenie s účinnou filtráciou (HEPA filtrom). Potom budete schopní odstrániť z čalúnenia alergény bez toho, aby ste ich súčasne všade rozprášili.
  • Pokiaľ mačka niekedy v minulosti spala na pohovke, uvážte, či nekúpiť nové vankúše a prikrývky. Inou možnosťou sú obliečky proti roztočom.
  • Dokonca aj po odstránení mačky a po veľmi starostlivom upratovaní môžu alergické ťažkosti pretrvávať. Mačacie alergény sa, bohužiaľ, prenášajú na odeve majiteľov týchto zvierat a prenikajú tak do škôl, do kín, dopravných prostriedkov, bánk a dokonca aj do čalúnení stoličiek v nemocničných čakárňach.

Preč od upratovania

Alergickí jedinci by mali opustiť na čas upratovania byt a zotrvať vonku ešte najmenej šesť hodín po jeho ukončení. Pokiaľ to nie je možné, mali by použiť ochrannú filtračnú masku.

Život s mačkou

Pamätajte, že pokiaľ si zviera ponecháte, bude to znamenať neustálu a významnú expozíciu alergénov bez ohľadu na to, ako starostlivo sa budete riadiť ďalej uvedenými radami:

  • Zlepšite vetranie bytu, aby ste znížili množstvo alergénov vo vzduchu. Veľký význam môže mať, ak je váš byt dôkladne chránený proti prievanu. Pravidelne vetrajte. Vždy nechávajte pootvorené okno, keď je mačka alebo alergický človek v miestnosti. Na vyčistenie vzduchu použite čističku vzduchu. Na mačacie alergény účinkuje veľmi dobre, pretože sú ľahké, ľahko sa vznesú a ich veľké množstvo sa po väčšinu času vznáša vo vzduchu. Čistička vzduchu vás, samozrejme, neuchráni pred alergénmi, keď vám mačka leží v lone – napriek tomu, že niektoré reklamy tvrdia opak.
  • Len čo si mačka začne čistiť srsť, dajte ju von, pretože počas tejto činnosti produkuje veľké množstvo alergénov. Zhotovte jej vonkajšiu búdu, kde môže spať a „umývať sa“. Znížite tak množstvo alergénov vnútri bytu.
  • Ak mačke stále dovoľujete pobývať vnútri, odstráňte z bytu všetky čalúnené predmety a koberce. Kúpte radšej kreslá potiahnuté kožou alebo koženkou, z ktorých je možné mačací alergén ľahšie odstrániť.
  • Mačke vôbec nepovoľujte prístup do spálne. Pokiaľ bola zvyknutá tu spať, vyperte posteľnú bielizeň a kúpte nové vankúše, prikrývky a matrace alebo ich oblečte do protialergických obliečok.
  • Ak je vaše zviera nekastrované, zvážte, či ho nedať vykastrovať – množstvo alergénov produkované vykastrovanými kocúrmi sa znižuje.

Psy

Väčšinu z vyššie uvedených rád určených majiteľom mačiek je možné použiť aj na psy, pretože ich alergény sú takisto veľmi malé a ľahké. Psy vytvárajú menej alergénov než mačky a zdá sa, že ich alergény sú slabšie. Napriek tomu je však nutné domácnosť po odchode psa dôkladne upratať, ak ste sa mu rozhodli nájsť nový domov.

Pokiaľ ste sa rozhodli, že si psa ponecháte, veľmi vám prospeje čistička vzduchu, i keď budú potrebné aj ďalšie opatrenia, ku ktorým patrí vylúčenie prítomnosti psa v spálni a snaha udržať ho dlhšie (alebo po väčšinu času) vonku. Psa dôkladne kúpte, znížite tým množstvo alergénov vo vzduchu, no toto množstvo sa za niekoľko dní opäť obnoví.

Iné domáce zvieratá

Veľmi silné alergény vytvárajú kone. Tí, ktorí majú alergiu na kone, sú často takí citliví, že im vyvolá ťažkosti už len to, keď sa do miestnosti prinesie odev použitý pri jazde na koni. Ťažkosti niekedy vyvoláva aj starý čalúnený nábytok alebo matrac plnený konskými vlasmi.

U malých cicavcov, ako sú myši alebo morčatá, vyvoláva alergické ťažkosti obvykle ich moč. Bielkoviny z moči sa rozprašujú do vzduchu a roznášajú sa po celom dome. Takéto zvieratá by ste mali chovať v dobre vetraných miestnostiach alebo vo vonkajšej klietke.

U hadov, jašterov a iných plazov sú príčinou alergie drobné šupinky kože, ktoré sa vznášajú vo vzduchu. To isté platí pre pakobylky a ostatný hmyz.

Súvisiace články

Alergia na srsť mačiek a psov: Ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí
Príznaky, diagnóza a liečba zvieracej alergie
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom

Produkty, ktoré pomáhajú

99,00 € pred zľavou
78,00 €
Na sklade Porovnať
Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu Filtračné masky, rúška Inhalátory Kanvičky na výplach nosa Odstraňovače alergénov Vysávače

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom