Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na psy

Psy môžu byť výrazným zdrojom alergénov. Napriek tomu je alergia na psa menej častou príčinou alebo spúšťačom astmy než alergia na mačku. Psie alergény sú najviac prítomné v kožných šupinách, zreteľne menej ich je v chlpoch.
Alergia na psy

Pes vhodný pre alergikov? Nie je

Psy môžu byť výrazným zdrojom alergénov. Napriek tomu je alergia na psa menej častou príčinou alebo spúšťačom astmy než alergia na mačku. Psie alergény sú najviac prítomné v kožných šupinách, zreteľne menej ich je v chlpoch. Z toho vyplýva, že neexistuje zásadný rozdiel v alergiologickom riziku medzi dlhosrstými a krátkosrstými plemenami ani plemenami nahými.

Existujú však rozdiely medzi psími rasami. Najviac alergénov uvoľňujú boxery, fúzače, jazvečíky, yorkshire a pudle. Znovu sa teda potvrdzuje, že alergenicita psa nie je závislá od dĺžky chlpov ani jeho „pĺznutia“.

Ako na psie alergény

Alergény psov rovnako ako ostatné zvieracie alergény sú väčšinou ľahké, prenášajú sa na malých časticiach a sú v podstate všadeprítomné. Najviac je ich, samozrejme, v pelechu, kobercoch a čalúnenom nábytku, ku ktorému má pes prístup.

Najúčinnejším opatrením pri alergii na psa je čistička vzduchu, ktorá pomocou ventilátora prečistí vzduch v miestnosti cez niekoľko rôznych filtrov. Dôležité je, aby vzduchový výkon čističky vzduchu dokázal prefiltrovať všetok vzduch v miestnosti, kde sa alergik pohybuje, štyrikrát za hodinu.

Pri alergii na psa vám bude čistička vzduchu verným a spoľahlivým spoločníkom

Pri alergii na psa vám bude čistička vzduchu verným a spoľahlivým spoločníkom

Existuje i spôsob, ako znížiť zvieracie alergény priamo na zvierati. Stačí pravidelne ošetrovať psa špeciálnym prípravkom proti alergénom – Petal Cleanse. Ide o biologický prípravok, ktorý alergény neutralizuje. V spojení s čističkou vzduchu ide o najúčinnejšie opatrenie pri alergii na psa.

Pozornosť je potrebné venovať psiemu miestu (čalúnené pelechy, ďalší nábytok, kde je pes zvyknutý polihovať). Menšie veci je možné vyprať, väčšie veci pravidelne ošetrovať sprejom proti alergénom Home Cleanse.

Balíček pri alergii na psy

Špeciálne prípravky proti alergénom

Pri upratovaní domácnosti, kde žije alergik, je vhodné používať vysávač s účinnou filtráciou, tzn. vybavený HEPA filtrom, ktorý dokáže zachytiť i zvieracie alergény. Hladké povrchy a nábytok pravidelne utierame vlhkou handrou, aby sme predchádzali víreniu alergénov a ich vdychovaniu.

Psy často samy trpia kožnými prejavmi alergií. Takýto chorý pes sa ešte viac škriabe, čím sa z kože uvoľňuje ešte viac alergénov. Preto je potrebné starať sa i o zdravie psíka samotného.

Súvisiace články

Alergia na zvieratá
Alergia na srsť mačiek a psov: Ako sa zbaviť zdravotných ťažkostí
Príznaky, diagnóza a liečba zvieracej alergie

Produkty, ktoré pomáhajú

99,00 € pred zľavou
78,00 €
Na sklade Porovnať
Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu Filtračné masky, rúška Inhalátory Kanvičky na výplach nosa Odstraňovače alergénov Vysávače

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom