Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Ako predchádzať astmatickým záchvatom

Dá sa s astmou športovať? Ako si upraviť domácnosť, aby sa astma neprovokovala? Ako sa postarať o svoje priedušky?
Plávanie je pre astmatikov veľmi vhodný šport (foto: SXC)
Plávanie je pre astmatikov veľmi vhodný šport (foto: SXC)

Vyhýbajte sa situáciám, ktoré u vás provokujú záchvaty kašľa a dýchavičnosti. Naučte sa rozpoznať príznaky zhoršujúcej sa astmy a správne na ne zareagovať.

Choďte dvakrát až trikrát za rok k lekárovi na kontrolu, a to aj v prípade, že sa cítite dobre a nemáte žiadne dýchacie ťažkosti. Užívajte lieky proti astme, ako vám to odporučil lekár, naučte sa správnu techniku inhalácie liekov.

Nebáť sa zdravej fyzickej záťaže

Športovanie, telesné cvičenie je všetkým astmatikom prospešné a veľmi sa odporúča. Šport nielen pomáha chorému astmu zvládať a kontrolovať, ale učí aj správnemu dýchaniu. Vhodné športy sú turistika, plávanie alebo jazda na bicykli. O podrobnostiach sa poraďte so svojím lekárom.

Plávanie v bazéne je ideálne, pretože je tu teplý a vlhký vzduch, plávanie posilňuje celé telo a podporuje dýchanie. Pozor, niektoré bazény majú silne chlórovanú vodu. Koncentrácia chlóru tesne nad hladinou je vysoká a to môže dráždiť sliznicu dýchacích ciest.

Starať sa o svoje dýchacie cesty

Snažte sa aspoň doma udržiavať čistý vzduch. Kvalitu ovzdušia výrazne ovplyvnia čističky vzduchu. Odstraňujú nielen alergény, ale aj ďalšie poletujúce čiastočky, ktoré môžu dráždiť dýchacie cesty.

Čistička vzduchu Winix HR1000

S čističkou vzduchu zaistíte v domácnosti čistý vzduch

Zaobstarajte si inhalátor a naučte sa ho používať. Môže slúžiť tak na inhalačné dávkovanie predpísaného protiastmatického liečiva, ako aj účinné čistenie a posilňovanie dýchacích ciest pomocou minerálnej vody.

Žena s inhalátorom

Aj pár minút inhalácie denne má veľký preventívny účinok

Chráňte svoje pľúca. Nefajčite! Nepoužívajte prenikavo voňajúce výrobky – vyhnite sa osviežovačom vzduchu, parfumom, silne parfumovaným mydlám, šampónom a kozmetickým prípravkom.

Domáce práce – upratovanie, opravy, práca s farbami – plánujte na obdobie, keď astmatik nebude prítomný, prípadne používajte ochranné filtračné masky. Na upratovanie používajte kvalitné vysávače s vysokou filtráciou, ktorá zaistí, aby sa prach a alergény nedostávali späť do ovzdušia.

Množstvo prachu a alergénov sa snažte znižovať aj vo svojom lôžku. Oblečte matrace a vankúš do špeciálnych protiroztočových poťahov.

V miestnostiach udržujte teplotu 20 °C a relatívnu vlhkosť 40 – 50 %. To dosiahnete za pomoci zvlhčovačov vzduchu či, naopak, odvlhčovačov vzduchu.

Zvlhčovač vzduchu Stylies Titan

Ponuka zvlhčovačov vzduchu je dnes veľmi rozmanitá

Súvisiace články

Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Čistička vzduchu so zvlhčovačom, alebo každý prístroj zvlášť?

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu Filtračné masky, rúška Inhalačné nadstavce Inhalátory Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Výdychomery Vysávače Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom