Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Neškrab sa! Ako to pri ekzéme zariadiť?

Atopický ekzém svrbí. Niekedy neznesiteľne. Vysvetliť najmä malým deťom, že by sa nemali škrabať, je nadľudská úloha. Poradíme, ako na to.
Škrabaniu zabráni špeciálne pyžamá pre atopikov
Škrabaniu zabráni špeciálne pyžamá pre atopikov

Oblečenie pre malých ekzematikov

Najmä v noci škriabanie u detí takmer nie je možné ustrážiť. Pomôcť môžu špeciálne pyžamká či rukavičky pre deti s atopickým ekzémom.

Oblečeniu ekzematikov by sme mali všeobecne venovať pozornosť, syntetické materiály sú zakázané.

Ideálne sú ľahké bavlnené materiály, oblečenie vrstvíme, aby sme predišli poteniu, ktoré stav pokožky zhoršuje.

Špeciálne tričká pre ekzematikov s preťahovacím rukávom

Špeciálne tričká pre ekzematikov s preťahovacím rukávom

Vysušenie pokožky po kúpeli

Vo vode sa nachádzajú prvky, ktoré môžu vysušovanie pokožky urýchľovať, patrí medzi ne najmä chlór, ktorý sa používa na úpravu pitnej vody. I keď sa vo vode nachádza v limitoch neškodných pre zdravie, ľuďom s citlivou pokožkou môže spôsobovať problémy. Odstrániť ho z vody je možné pomerne jednoducho, pomocou sprchového filtra, ktorý je možné namontovať na akýkoľvek typ batérie.

Pokožku by sme mali máčať čo najkratšie a nie príliš často. Na kúpeľ či sprchovanie používame vlažnú vodu a špeciálne umývacie prostriedky (napr. kúpeľové oleje, šampóny a mydlá pre ekzematikov).

Pranie bielizne

Na pranie bielizne používame nedráždivé pracie prostriedky a snažíme sa o dôkladné vypláchnutie bez použitia aviváže. Zvyšky pracích práškov v odevoch sú totiž častým provokatérom ekzému.

Pravidelné natieranie pokožky

Atopická pokožka si vyžaduje každodenné natieranie (premasťovanie, zmäkčovanie), ktoré sa robí s cieľom obnovovať porušenú bariérovú funkciu pokožky – teda dopĺňať chýbajúcu vodu a tukové zložky. Na to slúžia mlieka, masti, krémy a kúpeľové oleje, ktorým sa odborne hovorí emolienciá a sú súčasťou liečebnej kozmetiky.

Všetky premasťujúce prípravky určené na ošetrovanie citlivej pokožky so sklonom k ekzémom by mali byť hypoalergénne (nedráždivé).

Odborníci odporúčajú skôr prípravky bez bylinných extraktov (rumančeka, nechtíka, tea tree, propolisu), farbív, parfumovania a konzervačných látok. Znášanlivosť a účinnosť jednotlivých prípravkov je veľmi individuálna. Je potrebné skúšať, kým nenájdeme taký, ktorý bude fungovať najlepšie.

Rôzne prejavy ekzému, rôzne masti

Atopická pokožka môže mať rôzne podoby: zápalové pupienky a pľuzgieriky, mokvanie, chrasty, zhrubnutie, farebné zmeny, olupujúce sa plochy. Nepríjemné sú tzv. krusty, ktoré praskajú.

Na rôzne formy ekzému volíme rôzne typy prípravkov – platí: na mokré mokrým, na suché suchým. To znamená, že mokvavé plochy vysúšame, a to obkladmi s bórovou vodou, Jarischovým roztokom, slabým roztokom hypermangánu atď.

V prípade rozsiahlych mokvajúcich plôch volíme kúpeľ v bylinných odvaroch (čierny čaj atď.), v odvaroch z pšeničných otrúb, škrobu, je možné použiť prídavok morskej soli do kúpeľa.

Na mokvajúce miesta nikdy nedávame mastné krémy, mastné masti ani oleje!

Pre chronické ložiská, zhrubnuté, suché, olupujúce sa miesta volíme mastnejšie prípravky – napr. Excipial mastný krém alebo Menalind derm krém. Osvedčila sa tiež žltá vazelína.

Ochrana pokožky pred slnkom

V lete dbáme na ochranu pokožky pred slnkom. Veľkú pozornosť je potrebné venovať prípravkom slnečnej ochrany. Najlepšie znášané bývajú tie s minerálnymi filtrami a bez chemických prísad.

Súvisiace články

Príčiny atopického ekzému
Ako vyzerá atopický ekzém
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Antibakteriálne obliečky Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Doplnky stravy Liečebná kozmetika Oblečenie pre atopikov Opaľovacie prípravky Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Sprchové filtre Vankúše a prikrývky pre atopikov Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 7 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom