Dobrý deň, Dcérke bola zistená alergia na salicylat sodný. Vraj sa táto látka nachádza aj v ovocí a zelenine. Ja teraz neviem ako postupovať a čo vysadiť. Viete mi prosím s touto zložkou pomôcť? Ďakujem
Veronika
Odpoveď
Dobrý deň, Veronika,ďakujeme vám za dôveru. Salicylát sodný je sodná soľ kyseliny salicylovej, ktorú poznáte pod názvom acylpyrín alebo aspirín ako liek proti horúčke. Táto látka a ďalšie príbuzné látky označované ako salicyláty sa prirodzene vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Obsah salicylátov v potravinách sa môže líšiť v závislosti od odrody, zrelosti a spôsobu spracovania.
Potraviny s najvyšším obsahom salicylátov:
- Ovocie: Marhule, černice, čučoriedky, čerešne, brusnice, datle, hrozno (vrátane hrozienok a hroznovej šťavy), slivky a sušené slivky. O niečo menej potom jablká, avokádo, kivi, broskyne, nektárinky, pomaranče, ananás.
- Zelenina: Paprika (najmä pálivá), paradajky a výrobky z nich (kečup, pretlak), reďkovky, uhorky so šupkou. O niečo menej potom brokolica, baklažán, špenát, cuketa.
- Korenie a bylinky: Takmer všetky korenia, obzvlášť karí, kurkuma, paprika, aníz, škorica, klinčeky, kôpor, mäta, rozmarín a tymián.
- Orechy a semienka: Mandle, arašidy so šupkou.
- Nápoje: Čaj (čierny aj zelený), káva, väčšina ovocných a zeleninových štiav, víno a pivo.
- Ostatné: Med, sladké drievko, mentolové a mätové cukrovinky a žuvačky.
Zvyčajný postup je taký, že sa z jedálnička pacienta na mesiac vyradia všetky potraviny s vysokým obsahom salicylátov a potom sa postupne a po malých dávkach do jedálnička vracajú a sleduje sa, či sa objavia príznaky precitlivenosti (napr. kožné vyrážky, bolesti hlavy, zažívacie problémy, dýchacie problémy). Tým sa nájde tá individuálna miera citlivosti.
Držíme vám palce,
Michal, PreAlergikov.sk