Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Podrobné porovnanie najbežnejších druhov protiroztočových poťahov ProtecSom, Pristine a Nanospace

Pokiaľ máte vy alebo vaši blízki diagnostikovanú roztočovú alergiu, možno ste už počuli o protiroztočových poťahoch. Na trhu existuje niekoľko druhov líšiacich sa predovšetkým materiálom a funkčnými vlastnosťami. Pre lepšiu orientáciu sme pre vás pripravili porovnanie najbežnejších aktuálne dostupných druhov poťahov podľa najdôležitejších parametrov.
Podrobné porovnanie najbežnejších druhov protiroztočových poťahov ProtecSom, Pristine a Nanospace
V lôžkovinách a matracoch sa bežne vyskytujú milióny roztočov, ktorých mikroskopické alergény môžu vyvolávať alergickú reakciu. Protiroztočové poťahy vytvárajú mechanickú bariéru, ktorá chráni používateľa pred kontaktom s roztočovými alergénmi a poskytuje okamžitú úľavu. Zároveň odreže roztoče od zdroja potravy, čím sa efektívne bráni ich množeniu v lôžku.

infografika protiroztočové povlaky
Infografika: filtračná funkcia povlakov proti roztočom

Pri výbere sa zamerajte na materiál poťahov

Všetky protiroztočové poťahy porovnávané v tomto článku majú 100 % filtračnú účinnosť proti prenikaniu roztočov a ich alergénov z lôžka k alergikovi. Rozdiely medzi nimi spočívajú predovšetkým v komforte ich používania. Rozhodujúci vplyv má použitý materiál. Čím mäkší a priedušnejší materiál je, tým menej bude prítomnosť poťahu v lôžku spoznateľná.
 
Materiál protiroztočových poťahov podľa značiek
ProtecSom nanoSPACE Pristine

Texaal® 100% bavlna

Patentovaným procesom tkania z vopred stlačených bavlnených vlákien je vytvorená nepriestupná bariéra pre roztoče a ich alergény. Tkanina zachováva prirodzenú priedušnosť a pohodlie prírodnej bavlny. Na základe vysokej odolnosti a precízneho spracovania podľa noriem pre zdravotnícke prostriedky sa na tento materiál poskytuje záruka 10 rokov.

Textília nanoSPACE®

Sendvičová textília zložená z troch vrstiev látky pevne zvarených k sebe. Vonkajšiu vrstvu tvorí jemná a mäkká polyesterová mikrovláknová tkanina. Prostrednou vrstvou je nanovláknová filtračná membrána s vysokou hustotou vlákien, ktorá funguje ako veľmi jemný filter. Podšívka je vyrobená z polyesterového mikrovlákna.

Pristine® 66457-112

Patentovaná tkanina utkaná z polyesterových mikrovlákien. Medzery medzi vláknami majú priemernú veľkosť menej ako 6 mikrometrov. Nedovoľujú tak preniknúť roztočom a ich alergénom k alergikovi a pritom zachovávajú dostatočnú priedušnosť poťahu. Vďaka syntetickému pôvodu je materiál nekrčivý a odolný.


Bavlnené poťahy sú dobre priestupné pre vzduch a vodné pary, vďaka mäkkému a veľmi príjemnému materiálu poskytujú nadštandardný používateľský komfort.

Protiroztočové poťahy ProtecSom
Bavlnené protiroztočové povlaky ProtecSom

Podobne pohodlný spánok ponúknu tiež poťahy s nanomembránou, ktoré majú dobrú priedušnosť a takisto príjemný povrchový materiál. Luxusnejšou alternatívou k poťahom nanoSPACE z umelých vlákien sú poťahy nanoSPACE Nanobavlna, pri ktorých vonkajšiu vrstvu tvorí tkanina zo 100 % bavlny. Môžu zároveň nahradiť bežné obliečky. Nie sú však dostupné v podobe poťahu na matrac, iba ako menej účinné prestieradlo. Preto sa im v článku ďalej nevenujeme.

Cenovo najdostupnejšie polyesterové poťahy sú horšie priepustné pre vzduch a vodné pary, v lôžku môžu mierne šušťať a nabíjať sa statickou elektrinou.

Rozdiely v údržbe poťahov

Optimálna teplota na ničenie roztočových alergénov, baktérií a ďalších mikroorganizmov je 60 °C. Poťahy ProtecSom a Pristine túto teplotu znesú bez toho, aby dochádzalo k znižovaniu ich filtračnej účinnosti. Pri značke NanoSPACE výrobca odporúča poťahy prať pri nižšej teplote 40 °C, čo je dané zníženou odolnosťou nanomembrány. Na 60 °C ich je možné prať iba v najnutnejších prípadoch, teda pri silnom znečistení.

Optimálna frekvencia prania poťahov je 1× až 2× ročne. Ponechaním poťahov na lôžkovinách počas šiestich mesiacov dochádza k výraznému zníženiu počtu roztočov v lôžkovinách a matracoch. Častejšie pranie nie je potrebné, keďže sú bariérové poťahy obvykle schované pod bežnými obliečkami, a tak sa špinia pomerne pomaly. Občasné mimoriadne vypranie napriek tomu poťahom neublíži.

Materiály výrobcovia testovali na počet pracích cyklov, po ktorom sa ešte garantuje 100 % filtračná účinnosť (pozrite údaje v porovnávacej tabuľke). Sušenie v sušičke sa neodporúča pri nanopoťahoch, ostatné spomínané materiály sú do sušičky vhodné.

Porovnanie sortimentu protiroztočových poťahov podľa parametrov

  ProtecSom nanoSPACE Pristine
materiál 100% bavlna 99,9 % polyester + 0,1 % polyamid 100% polyester
filtračná účinnosť proti roztočovým alergénom veľmi vysoká veľmi vysoká veľmi vysoká
priedušnosť materiálu +++ +++ ++
komfort v lôžku +++ +++ ++
max. teplota prania 60 °C 40 °C 60 °C
garantovaná účinnosť 100 pracích cyklov 30 pracích cyklov 50 pracích cyklov
vhodné do sušičky áno nie áno
zvýhodnené súpravy áno áno áno
možnosť zhotovenia atypického rozmeru áno nie nie
záruka 10 rokov* 2 roky 2 roky
krajina pôvodu Francúzsko Česko USA (tkanina), Česko (šitie)
klasifikácia ako zdravotnícky prostriedok áno nie nie
orientačná cena za trojdielnu súpravu 207 € 265 € 168 €

* Záruka sa vzťahuje na výrobné chyby bez obmedzenia počtu praní.

Naši zákazníci sa často pýtajú na hmotnosť protiroztočového povlaku. Tento parameter je dobré zohľadniť najmä pri prikrývke, ktorá je z lôžkovín najťažšia. V našom porovnaní vychádzajú najlepšie povlaky Pristine, nasleduje ProtecSom, najvyššiu hmotnosť majú povlaky nanoSPACE.

Najširší výber poťahov nájdete u nás

V našom e-shope ponúkame najširší sortiment protiroztočových poťahov na slovenskom trhu. Ďalšie dôležité informácie nájdete v nákupnom poradcovi Ako vybrať protiroztočové poťahy alebo vám ich radi poskytneme na našej zákazníckej linke.

Súvisiace články

Príznaky, diagnostika a liečba alergie na roztoče
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Čistička vzduchu so zvlhčovačom, alebo každý prístroj zvlášť?

Produkty, ktoré pomáhajú

99,00 € pred zľavou
78,00 €
Na sklade Porovnať
Kompletná ponúka:
Filtračné masky, rúška Inhalátory Kanvičky na výplach nosa Odstraňovače alergénov Parné čističe Pelešteky proti roztočom Protiroztočové poťahy Vankúše a prikrývky pre časté pranie Vankúše a prikrývky proti roztočom Vysávače

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom