Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zvlhčovač vzduchu, alebo inhalátor?

Zvlhčovač vzduchu, alebo inhalátor?
Veľmi často sa v našom poradenskom centre stretávame s otázkou, či je lepšie zaobstarať zvlhčovač vzduchu, alebo inhalátor. Napospol sa jedná o situácie, kedy je dieťa často choré a trpí bronchitídami alebo inými respiračnými problémami. Oba prístroje sú si podobné tým, že vypúšťajú „paru“, avšak ich použitie je úplne odlišné.

Typická otázka znie: „Dobrý deň, máme malého syna, ktorý stále kašľa a má upchatý nos. Mám pocit, že je u nás doma presušený vzduch. Rada by som mu pomohla. Je na zvlhčenie dýchacích ciest vhodnejší zvlhčovač, alebo inhalátor? Môžete mi prosím poradiť?“

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá, avšak každý z týchto prístrojov funguje inak a používa sa na iný účel. Poďme si to rozobrať podrobnejšie.

Zvlhčovač vzduchu bojuje so suchým vzduchom

Suchý vzduch v miestnosti má negatívny vplyv na náš zdravotný stav. Vysušené sliznice dýchacích ciest sú náchylnejšie na usadzovanie vírusov a baktérií, sú príčinou suchého kašľa, chrapotu, pálenia očí. Aj naša pokožka v suchom prostredí ľahšie stráca hydratáciu, čo škodí najmä atopikom.

Zvlhčovač vzduchu Winix L500
Ultrazvukové zvlhčovače zaistia rýchle zvlhčenie vzduchu v miestnosti (foto: Winix)

Úlohou zvlhčovača je zvyšovať vlhkosť vzduchu v miestnosti na úroveň ideálnu pre človeka, teda okolo 50 percent. Pred jeho obstaraním by sme mali vedieť, akú vlhkosť vzduchu doma skutočne máme. Môže sa stať, že aj keď máte subjektívny pocit suchého vzduchu, nemusí to tak byť v skutočnosti. Zbytočné zvlhčovanie by tak mohlo priniesť viac škody ako úžitku a mohlo by viesť k opačnému problému – rastu plesní.

Dvakrát meraj, raz zvlhčuj

Zaobstaraním vlhkomeru či meteostanice s meraním vlhkosti môžeme ľahko sledovať vlhkosť vzduchu v miestnosti a tak predísť prípadnej zbytočnej investícii do zvlhčovača.

Vlhkoměr ProAlergiky.cz
Jednoduchý vlhkomer vám povie, či zvlhčovač vzduchu potrebujete (foto: ProAlergiky.cz)

Pokiaľ je príčinou respiračných problémov suchý vzduch, zvlhčovač je ideálne riešenie. Bude sa nám lepšie dýchať a tiež zmiznú pocity napuchnutých a suchých slizníc.

Do zvlhčovača lejeme kohútikovú vodu, ktorú môžeme v lokalitách s tvrdou vodou nahradiť alebo skombinovať s vodou destilovanou, prevarenou alebo prefiltrovanou, čím zamedzíme tvorbe vodného kameňa.

Naopak sa neodporúča používať minerálne vody. Nielen, že je pri ich rozprašovaní do vzduchu liečebný účinok mizivý, ale rozprášená soľ by mohla urobiť pekný neporiadok v miestnosti. Navyše vplyvom obsiahnutých solí môže dôjsť k poškodeniu prístroja, ktorý na takú vodu nie je stavaný.

Náš tip: S tým, aký zvlhčovač kúpiť a podľa akých parametrov vyberať, vám poradí náš nákupný radca.

Inhalátor intenzívne ošetruje dýchacie cesty

Elektrický inhalátor je veľmi užitočná vecička pri liečbe a prevencii respiračných chorôb. Pokiaľ dočasne odhliadneme od liečebnej funkcie, kedy inhalujeme lekárom predpísaný či voľnopredajný liek, vie tiež veľmi efektívne zvlhčovať horné i dolné dýchacie cesty. Práve v tomto ohľade sa ponúka porovnanie so zvlhčovačom vzduchu.

Zamieňať tieto prístroje však nemožno. Inhalátor nezvlhčuje vzduch v miestnosti, pôsobí lokálne iba v dýchacích cestách. Pokiaľ je teda hlavnou príčinou zdravotných problémov suchý vzduch, je jednoznačne lepšie používať zvlhčovač vzduchu, pretože inhalátor nám v tomto prípade pomôže len obmedzene a dočasne.

Soľný kúpeľ pre nos, krk aj pľúca

Ak sme vylúčili, že sa za našimi zdravotnými problémami skrýva suchý vzduch, je inhalátor ideálny pomocník. V liečbe aj prevencii respiračných ochorení zvládne naozaj veľa.

Ultrazvukový inhalátor Norditalia MO-03
Inhalátory nielen pomáhajú astmatikom a alergikom, ale tiež významne podporia liečbu bežného prechladnutia. V posledných rokoch u nás rastie záujem o ultrazvukové modely (foto: Norditalia).

Do inhalátora sa najčastejšie leje minerálna voda (na Slovensku sú najviac v obľube Vincentka, Bílinská kyselka a Fatra) alebo slaný fyziologický roztok. Väčšina modelov vie rozprašovať aj rôzne tekuté liečivá, typicky proti astme alebo kašľu. Obyčajná kohútiková voda nie je vzhľadom na nízky obsah minerálov na starostlivosť o dýchacie cesty vhodná – ľuďom s opuchnutými sliznicami môže aj ublížiť.

Inhalácia minerálnej vody rozpúšťa hlieny a tým pádom uľahčuje vysmrkanie a vykašliavanie. Zvlhčuje sliznice dýchacích ciest, odstraňuje opuchy a zlepšuje tak ich priechodnosť. Zvlhčením slizníc sa zároveň zvyšuje vlastná obranyschopnosť dýchacích ciest.

Náš tip: Pred vlastným nákupom využite nákupného radcu, ktorý vám pomôže so správnym výberom inhalátora.

Súvisiace články

Recenzie a testy zvlhčovačov vzduchu
Zvlhčovač vzduchu s ionizátorom? Zaujímavá funkcia navyše
Zvlhčovač vzduchu na radiátor je neúčinné riešenie

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Inhalátory Zvlhčovače vzduchu

Súvisiace články

Recenzie a testy zvlhčovačov vzduchu
Zatiaľ čo recenzie zvlhčovačov vzduchu zverejňujú rôzne firmy vrátane tej našej, s testami je to omnoho zložitejšie...
Recenzie a testy zvlhčovačov vzduchu
Zvlhčovač vzduchu s ionizátorom? Zaujímavá funkcia navyše
Tak zvlhčovač, ako aj ionizátor slúžia na zlepšovanie kvality vzduchu. Každý však úplne inak. Na čo je teda dobrý...
Zvlhčovač vzduchu s ionizátorom? Zaujímavá funkcia navyše
Zvlhčovač vzduchu na radiátor je neúčinné riešenie
Závesný zvlhčovač vzduchu na radiátor je vec, ktorá sa používa už desiatky rokov. Môže fungovať ako sympatická dekorácia...
Zvlhčovač vzduchu na radiátor je neúčinné riešenie
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Inhalácia pomocou inhalátora patrí medzi stále obľúbenejšie možnosti prevencie rôznych ochorení dýchacích ciest. Zvyšuje...
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
V prvom rade si zopakujeme základné fakty, aby sme zvlhčovaniu vzduchu lepšie porozumeli. Vlhkosť vzduchu udáva, koľko...
Atopický ekzém Astma
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
Ultrazvukový alebo kompresorový inhalátor?
Často sa stretávame s otázkou, či je lepšie kúpiť ultrazvukový alebo kompresorový inhalátor a prečo. Každý má svoje výhody...
Ultrazvukový alebo kompresorový inhalátor?
Zvlhčovače vzduchu – ultrazvuk, horúca para alebo iná technológia?
Všetky typy zvlhčovačov uspokojivo zvlhčujú vzduch a sú medzi nimi aj veľmi výkonné prístroje. Rozdiely medzi jednotlivými...
Zvlhčovače vzduchu – ultrazvuk, horúca para alebo iná technológia?
Zvlhčovač alebo čistička vzduchu. Čo si vybrať?
Jedna z najčastejších otázok, s ktorými sa stretávajú špecialisti portálu ProAlergiky.cz, sú: „Som alergik – mám si...
Zvlhčovač alebo čistička vzduchu. Čo si vybrať?

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom