Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Laryngitída u detí

Laryngitída je zápal horného úseku dýchacích ciest – hrtanu. Tento zápal postihuje hlasivky a ich okolie. Najčastejšou príčinou laryngitídy je vírusová infekcia.
Ilustračné foto (zdroj: iStock)
Ilustračné foto (zdroj: iStock)

Priebeh ochorenia závisí od veku pacienta. Najčastejšie sa laryngitída vyskytuje u detí od dvoch do piatich rokov. V tomto veku sú najužším miestom dýchacie priestory pod hlasivkami. Preto i relatívne malý opuch môže viesť k rozvoju veľkých dychových ťažkostí. U starších detí a dospelých býva ochorenie vzhľadom na priestrannejšie dýchacie cesty vzácnejšie.

Typické obdobie pre výskyt laryngitíd je jeseň a včasná jar.

Ako sa laryngitída prejavuje?

U detí vo veku do 6 rokov hovoríme o subglotickej laryngitíde. Práve u malých detí má laryngitída najhorší priebeh. Ochorenie sa typicky prejavuje v nočných hodinách záchvatom štekavého kašľa.

Dieťa je vydesené, pretože sa mu zle dýcha. Dych môže byť pískavý, chrčivý až zadŕhajúci.

Pokiaľ je zúženie hrtanu výrazné, začne sa prejavovať nedostatočné okysličenie tkanív. Zvýši sa tepová frekvencia, je zrejmé modranie pokožky na perách, prstoch a ušiach. Dieťa sa potí a srdiečko mu tlčie ako opreteky. Ochorenie môže sprevádzať i zvýšená teplota.

Týmto ťažkostiam môžu predchádzať iba ľahké známky nachladenia, ako je nádcha alebo zvýšená teplota. Laryngitída však môže vzniknúť i náhle z plného zdravia.

Ako postupovať pri záchvate laryngitídy

Záchvat laryngitídy dokáže rodičov malých detí veľmi vydesiť. Zvlášť prvýkrát, keď mnohokrát netušia, o čo ide. Všetky postupy majú za cieľ znížiť opuch v dýchacích cestách a zlepšiť tak dýchanie.

  • Najdôležitejšie je zachovať pokoj a svoju nervozitu neprenášať na dieťa.
  • Dôležitý je studený vzduch – otvorte okná v miestnosti dokorán, dieťa oblečte, prípadne ešte zabaľte do deky, a posaďte ho k otvorenému oknu alebo vyneste von.
  • Pokiaľ vonku nie je zima, nechajte deti dýchať studený vzduch z mrazničky. Opuch v hrdle môžete zmierniť aj zmrzlinou.
  • Na krk pacientovi dajte Priessnitzov obklad – najprv mokrá studená vrstva látky a naň suchá. Po 15 minútach, hneď ako obklad oteplie, ho vymeňte za nový.
  • Podať môžete lieky na zníženie teploty (pokiaľ je zvýšená), pri kašli antitusiká (napr. Stoptussin), vhodné sú i antihistaminiká (Claritine, Xyzal, Zyrtec, Aerius) na zníženie prípadných alergických reakcií.
  • Dieťa, ktoré nemôže dýchať, pochopiteľne panikári. Je potrebné ho upokojiť. Držte ho teda v náručí a rozprávajte mu rozprávku alebo ho iným spôsobom priveďte na veselšie myšlienky. Sami viete najlepšie, čo naň zaberá.
  • Pokiaľ sa stav nelepší, teplota je vyššia než 39 st., dieťa má ťažkosti pri prehĺtaní, vytekajú mu z úst sliny alebo má zníženú pohyblivosť krku, je nevyhnutné akútne lekárske ošetrenie.
  • Nevozte dieťa sami na pohotovosť, zavolajte rýchlu záchrannú službu na čísle 155.
  • Pokiaľ dochádza k subglotickým laryngitídam opakovane, lekár obvykle vybaví mamičku rectodeltovými rektálnymi čapíkmi – kortikoidný čapík na zavedenie do konečníka, ktorý rýchlo zníži opuch dýchacích ciest.

Súvisí laryngitída s alergiami a astmou?

Pokiaľ sa laryngitída stále vracia, je namieste vyšetrenie u špecializovaného lekára – ORL alebo alergiológia-imunológia. Ochorenie totiž môže byť zapríčinené zväčšenou nosnou mandľou alebo alergiou.

Neliečený alergický zápal hrtanu môže uľahčovať zasiahnutie hrtanu infekciou. Pravidelné užívanie liekov proti alergii s tvz. imunomodulačným efektom (t. j. posilňujúci imunitu na slizniciach) – Aerius či Xyzal – často významne zníži počet laryngitíd.

Ako laryngitíde predísť

Pretože je laryngitída spôsobená vírusovou infekciou, neexistuje rada, ako jej predísť.
Určite je však možné urobiť opatrenia, ktoré riziko vzniku laryngitídy zníži.

  • Neprekurujte miestnosť, kde dieťa spí.
  • Zvlhčujte vzduch – pokiaľ je v domácnosti sucho a prekúrené, sú dýchacie cesty dráždené a znižuje sa ich obranyschopnosť.

Zvlhčovač vzduchu Meaco Deluxe 202

Zvlhčovač vzduchu Meaco Deluxe 202

TIP: Pozrite sa, aké zvlhčovače a prečo odporúča portál ProAlergiky.sk.

  • Starajte sa o dýchacie cesty dieťaťa – zvlhčujte ich a čistite. Veľmi široký preventívny záber majú inhalácie pomocou inhalátora. Najčastejšie sa inhaluje Vincentka. Pomáhajú aj preplachy nosových dutín – buď pomocou špeciálnej nosovej kanvičky, alebo pomocou sprejov s morskou vodou.
  • Doma nefajčite!

Skúsenosti rodičov s laryngitídou – opýtali sme sa vás na Facebooku

Jana:

U nás i najmenší začínajúci kašeľ znamená prebdené a veľmi ukašľané noci. Malému sa celkom osvedčil pobyt v kúpeľoch Zlaté Hory sanatórium EDEL – je vyložene pre deti s dýchacími ťažkosťami. Liečba prebieha v podzemnej jaskyni a celoročne väčšina aktivít vonku. Pri prvých príznakoch pískavého kašľa ihneď studený a chladný vzduch – preto už celoročne máme v spálni okno otvorené pri akomkoľvek počasí, a to i do −15 °C a miestnosť nevykurujeme. Akútne pomôžu celkom rýchle 2 vdychy Ventolinu na rozšírenie dýchacích ciest.

Veronika:

Tiež odporúčam nekúriť v miestnosti, kde dieťa spí. Osvedčil sa mi i zvlhčovač vzduchu. Je dobré pri suchom kašli podávať kvapky Stoptussin, inak, pokiaľ je ten kašeľ veľmi dráždivý, je možné dať na noc Prothazin. Je dobré mať doma v zásobe čapíky Rectodelt, pokiaľ už je totiž laryngitída v počiatku, toto zaberie.

Zuzka:

U nás prebieha laryngitída niekoľkokrát ročne. Ako prvú pomoc už máme trvalo pripravený Rectodelt, a okamžite otvorené okno, chladný a vlhký vzduch. Inak aj Dithiaden a, samozrejme, zvlhčovač vzduchu, v kombinácii s vlhkomerom, aby sa to zas neprehnalo. A tiež inhalácia Vincentky alebo liečebných roztokov proti kašľu.

Jitu:

Moja 5-ročná dcéra trpí na laringitídu od svojho roku a pol. Každú zimu ju má tak 3×, zaberajú nám lieky – Dithiaden, potom chladný vzduch, zvýšený matrac a Priessnitzov zábal… čím je dcéra väčšia, tým to zvládame lepšie, ale tie prvé roky to bolo strašné, zakaždým sme skončili na pohotovosti, kde dcérke bola daná inhalácia.

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Pripravili sme pre vás 7 dôležitých argumentov, prečo by mohla byť čistička vzduchu prospešná práve pre vás.
Astma
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Dá sa s astmou športovať? Ako si upraviť domácnosť, aby sa astma neprovokovala? Ako sa postarať o svoje priedušky?
Astma
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Informácie, bez ktorých sa nezaobíde žiadny peľový alergik. Produkty, ktoré preukázateľne odstraňujú peľ. Tipy pre...
Alergia na peľ, senná nádcha
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako sa zbaviť alergénov, keď sa nemôžeme zbaviť zvieraťa? Rady na efektívne upratovanie a čistenie vzduchu.
Alergia na psy, mačky a iné zvieratá
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Pacienti s ťažkosťami pripomínajúcimi alergiu zisťujú, že čakacie doby na alergológiách sú dlhé aj niekoľko mesiacov alebo...
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Inhalácia pomocou inhalátora patrí medzi stále obľúbenejšie možnosti prevencie rôznych ochorení dýchacích ciest. Zvyšuje...
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Prečo sa vyhýbať roztočom? Aké výrobky skutočne pomáhajú a prečo? Ako sa nenechať napáliť reklamou a zbytočne neutrácať?
Alergia na roztoče
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Ako vybrať čističku vzduchu pre peľového alergika
Má zmysel kupovať čističku vzduchu, keď je najviac peľu aj tak vonku? Existujú čističky, ktoré si s peľom poradia lepšie...
Alergia na peľ, senná nádcha
Ako vybrať čističku vzduchu pre peľového alergika

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom