Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zvlhčovač vzduchu na radiátor je neúčinné riešenie

Závesný zvlhčovač vzduchu na radiátor je vec, ktorá sa používa už desiatky rokov. Môže fungovať ako sympatická dekorácia alebo náhrada lampy na vonný olej. Ale od suchého vzduchu v miestnosti vám bohužiaľ prakticky nepomôže.

Zvlhčovač čiže odparovač zavesený na kúrenie
Zvlhčovač čiže odparovač zavesený na kúrenie

Do malého odparovača, ktorý si už naše babičky vešali na kúrenie, sa vojdú s biedou dva decilitre vody. Keď je radiátor rozpálený, toto množstvo vody sa môže do dvoch až troch dní odpariť. Lenže to je bohužiaľ veľká slabina tohto spôsobu zvlhčovania vzduchu.

Na dobré zvlhčenie vzduchu nestačí

Aby vám vlhkosť vzduchu v miestnosti stúpla napríklad z nepríjemných 30 percent na odporúčaných 50 percent, musíte do vzduchu odpariť niekoľko litrov vody, niekedy aj viac dní po sebe. Prečo toľko? Novovytvorená vlhkosť sa totiž najprv vstrebáva do vysušeného nábytku, podlahových krytín aj samotných stien a až potom zostane na zvlhčenie samotného vzduchu. Vlhkosť tiež ľahko uniká do chladnejších priestorov domu a v mrazivom počasí aj von.

Malá keramická nádobka s vodou tak má na vlhkosť vzduchu veľmi malý vplyv. Aj miniatúrne zvlhčovače vzduchu pracujúce s PET fľašou uvoľnia do vzduchu za jednu hodinu viac vlhkosti než odparovače na kúrení.

Odparovač však nemusíte hneď vyhadzovať. Často ide o krásne kúsky keramiky. Skvelo vám poslúži na vonné oleje namiesto arómolampy. Stačí trochu vody a pár kvapiek obľúbeného oleja.

Pozor na baktérie a ďalšie mikroorganizmy

Problém číslo dva je čistota. Závesný zvlhčovač je neustále odkrytý, v teplej vode sa počas odparovania môžu množiť baktérie a ďalšie mikroorganizmy a unikať do vzduchu. Nádobku je teda vhodné viackrát týždenne dôkladne vymývať.

Ak chcete, aby zvlhčovanie vzduchu vo vašej domácnosti prebiehalo rýchlo a účinne, dajte prednosť moderným elektrickým zvlhčovačom vzduchu.

Ako účinne zvlhčovať vzduch

Zvlhčovačov vzduchu je na trhu celý rad. Od jednoduchých prístrojov za pár desiatok eur, až po kvalitné zvlhčovače s automatickou reguláciou, ktoré pracujú celkom samostatne. Stačí nastaviť požadovanú vlhkosť a prístroj sám zapína a vypína podľa potreby a udržiava tak optimálnu vlhkosť.

Investícia do kvalitného zvlhčovača vzduchu sa vyplatí. Vaše dýchacie cesty aj pokožka vám budú vďačné.

Zvlhčovač vzduchu Stylies Titan

Zvlhčovač vzduchu Stylies Titan

Za príliš suchý vzduch v miestnosti často môže aj vykurovanie na zbytočne vysokú teplotu. Príjemnejšiu vlhkosť tak môžete dosiahnuť aj súčasným stlmením radiátorov na odporúčanú teplotu. Tá pre obývaciu a detskú izbu predstavuje okolo 21 °C a pre spálňu okolo 19 °C.

Náš tip: Chcete poradiť s výberom vhodného zvlhčovača? Pomôže vám náš nákupný poradca.

Súvisiace články

Recenzie a testy zvlhčovačov vzduchu
Zvlhčovač vzduchu s ionizátorom? Zaujímavá funkcia navyše
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 2 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom