Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Recenzia: Čistička vzduchu s ionizátorom Winix U300

Recenzie a testy čističiek vzduchu patria medzi najžiadanejšie informácie v odvetví prístrojov vhodných pre alergikov. Dnes si predstavíme čističku, o ktorej sa v prezentačných materiáloch píše, že je inteligentná. Nie je to len marketingové zveličenie? Čo naozaj dokáže?
Čistička vzduchu Winix WAC-U300 po zapnutí
Čistička vzduchu Winix WAC-U300 po zapnutí

Komu táto čistička pomôže a kam sa hodí

Čistička Winix je vhodná predovšetkým pre tieto skupiny ľudí:

  • alergici citliví na peľ, plesne a zvieracie alergény
  • astmatici
  • osoby so slabšou imunitou a sklony k častým infekciám dýchacích ciest
  • osoby žijúce blízko zdroja smogu, prachu alebo zápachu

Toto odporúčanie, samozrejme, vyplýva z rozsahu nečistôt, ktoré táto čistička dokáže odstraňovať. Pri alergiách a astme tak funguje ako súčasť liečby, zatiaľ čo u ostatných skupín osôb ako zaujímavá možnosť prevencie zdravotných ťažkostí.

Svojím vzduchovým výkonom 330 metrov kubických za hodinu je predurčená pre miestnosti do zhruba 30 metrov štvorcových, ak sa používa kvôli astme alebo alergii, alebo do zhruba 50 metrov štvorcových u ostatných ľudí. Údaje platia pre miestnosti s výškou stropu 2,5 metra.

Princíp fungovania – nielen filtre, ale aj netradičný ionizátor

Čistička je vybavená senzormi kvality vzduchu a zápachu, ktoré neustále sledujú mieru znečistenia vzduchu v miestnosti a odovzdávajú pokyny riadiacej jednotke. Tá potom mení rýchlosť ventilátora, aby sa prípadné nečistoty čo najskôr odstránili. O to sa potom starajú jednotlivé filtračné stupne…

súprava filtrov Winix

Súprava filtrov vyskladaná zo spoločnej kazety, ktorá má svoje miesto v útrobách čističky

  • Predfilter je vlastne husté sito, ktoré zachytí najhrubšie nečistoty, čím predlžuje životnosť po ňom nasledujúcich filtrov.
  • HEPA filter je medzi čističkami vzduchu osvedčená klasika, má ho, samozrejme, aj Winix, aj keď v umývateľnej verzii. Ide o filter, ktorý odstraňuje mikroskopické pevné čiastočky už od veľkosti 0,3 mikrometra. To znamená nielen domáci prach alebo alergény, ale aj výrazne menšie nečistoty, ktoré sú prítomné napríklad v dyme alebo smogu a sú schopné prenikať hlboko do pľúc.
  • Filter s aktívnym uhlím je tiež známy z rôznych prístrojov. Pohlcuje do seba mnoho plynov a pachov. Uhlíkový filter pri Winixe je navyše napustený dezinfekčnou prísadou zvanou Cleancel, ktorá predchádza tomu, aby sa nasaté baktérie, plesne a ďalšie mikroorganizmy v čističke množili.
  • Posledným filtračným stupňom je plazmový ionizátor nazývaný Plasmawave. Ten – na rozdiel od starších typov ionizátorov – produkuje ako záporné, tak aj kladné ióny. Táto kombinácia je účinnejšia. Nielenže zrýchľuje usadzovanie prachových nečistôt, ale tiež priamo vo vzduchu rozkladá rôzne škodlivé plyny a neutralizuje vírusy alebo spóry plesní.

Čistý vzduch sa nevyfukuje kolmo hore, ale pod miernym uhlom. Tým sa dosiahne krúženie vzduchu v miestnosti a tlačenie špinavého vzduchu dole k čističke. Máme vyskúšané alebo Klady a zápory

Nebudeme iba „pitvať“ technické parametre, ale vykonáme aj niekoľko testov, ktorými si overíme funkčnosť čističky.

Produktové detaily čističky Winix WAC-U300 v e-shope ProAlergiky.cz

Jednoduchá obsluha

Príjemnou konkurenčnou výhodou je dotykový ovládací panel, ktorý je v súlade s hladkým dizajnom celého prístroja. Ovládanie čističky je nezvyčajne jednoduché. Tým zopár tlačidlám porozumiete aj bez návodu, stačí základná znalosť angličtiny. Väčšina používateľov si dokonca vystačí len s hlavným tlačidlom na zapnutie a vypnutie a inak sa spolieha na automatiku. Tlačidlá pri stlačení krátko pípajú.

Veľmi dobrá citlivosť senzorov

Na kusy tampónu sme naniesli ocot a benzín. Postupne sme tieto vzorky prikladali do blízkosti senzorov a sledovali, ako sa bude čistička správať. Najrýchlejšie reagovala na benzín, prakticky do sekundy. Zopár sekúnd jej trvala reakcia na ocot. Grafický ukazovateľ znečistenia vzduchu vždy vybehol do červených hodnôt a ventilátor sa prepol na vysoké otáčky.

Test: K čističke sa približujeme s tampónom pokvapkaným benzínom. Ukazovateľ znečistenia je zatiaľ modrý…

…a za pár sekúnd už ukazuje silné znečistenie vzduchu (červená stupnica)

ukozavatel znecistenia

silne zencistenie vzduchu

Potom sme do vzduchu asi v metrovej vzdialenosti od čističky striekli toaletnú vodu. Len čo za niekoľko desiatok sekúnd prchavé látky z parfumu dorazili k čističke, tá zareagovala podobne ako pri predchádzajúcich testoch. Dusivé nečistoty vo vzduchu teda dokáže táto čistička odhaliť veľmi rýchlo a spoľahlivo.

Presné meranie životnosti filtrov a možnosť ich umývania

Čističky Winix, pravdepodobne ako jediné na trhu, dokážu pomerne presne určiť okamih, keď sú filtre znečistené. Počítadlo totiž nepracuje iba s počtom prevádzkových hodín, ako je bežným zvykom, ale aj priemernou mierou znečistenia, ktorú čistička v danom období zaznamenala. O vyčistenie či výmenu filtrov si tak nepožiada ani predčasne, ani neskoro.

Všetky tri filtre sú pri tomto modeli umývateľné, čím sa predlžuje ich životnosť. Používateľ ich môže umyť až dvakrát bez toho, aby sa znížila ich účinnosť. Hneď ako sa vám rozsvieti príslušná kontrolka, filtre môžete opláchnuť pod sprchou. Postup umývania filtrov, bohužiaľ, nie je popísaný v návode, no na oficiálnych českých stránkach značky je uvedený veľmi podrobne a prehľadne.

Príliš to „nežerie“

Pri najnižších otáčkach, na ktorých sa čistička udržiava väčšinu dňa, má spotrebu iba štyri watty. Pri vysokých otáčkach, na ktoré sa dostáva iba krátkodobo pri náhlom znečistení vzduchu, dosahuje 25 wattov. Maximálny príkon je 60 W, ale to čistička dosiahne iba vtedy, ak zapnete ručne tzv. turbo režim.

Automatický nočný režim

Hneď ako sa v miestnosti zotmí, čistička sa vďaka svetelnému senzoru sama za pár sekúnd prepne do tichého režimu a stlmí jas kontroliek. Aj keď je vzduch v miestnosti práve znečistený.

Počuteľný ionizátor

Pri najnižších otáčkach je chvíľami počuť slabý syčivý až cvrkavý zvuk. Ten je spôsobený elektrickými výbojmi prebiehajúcimi v ionizátore Plasmawave. Jeho intenzita zrejme súvisí s vlhkosťou alebo prašnosťou vzduchu, konkrétnu súvislosť sa nám však zistiť nepodarilo. Tento ionizátor je možné vypnúť a tým urobiť čističku nepočuteľnou.

cisticky winix
Všetky tri modely čističiek Winix, U300 je uprostred. V sortimente čističiek Winix dostupných v Európe čo do výkonu ide o stredný model. Nižší model má kód P150 a vyšší U450.

Odporúčanie portálu ProAlergiky.cz

Je teda táto čistička inteligentná? Keď jej automatickosť porovnáme s ostatnými čističkami na našom trhu, potom sa tomuto označeniu dá veriť. Senzory kvality vzduchu sú síce dnes pri prístrojoch vyššej kategórie štandardom, ale automatický nočný režim a najmä výrazne presnejšia indikácia znečistenia filtrov, to sú „vychytávky“, ktoré Kórejčania vymysleli veľmi pekne.

Ďalej je zaujímavé, že čistička Winix s iba štyrmi filtračnými stupňami odstraňuje rovnaké, ak nie väčšie množstvo druhov nečistôt, než čističky vybavené väčším množstvom filtrov. Menší počet filtrov totiž spravidla znamená úsporu času a peňazí zákazníka.

Už po zhruba hodine prevádzky čističky je vzduch v miestnosti príjemnejší. Je pocitovo čistejší a čerstvejší. Prístroj hodnotíme ako spoľahlivo fungujúci a veľmi príjemný na obsluhu.

Súvisiace články

Recenzie a testy čističiek vzduchu
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Čistička vzduchu so zvlhčovačom, alebo každý prístroj zvlášť?

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom