Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu

V prvom rade si zopakujeme základné fakty, aby sme zvlhčovaniu vzduchu lepšie porozumeli. Vlhkosť vzduchu udáva, koľko vody v plynnom stave (vodnej pary) obsahuje dané množstvo vzduchu.
Moderný zvlhčovač vzduchu Stylies Aquarius
Moderný zvlhčovač vzduchu Stylies Aquarius

Hlavným obmedzujúcim faktorom je teplota vzduchu, pretože pre danú teplotu je vzduch schopný pojať len obmedzené množstvo vodných pár. Platí tu úmera, čím vyššia je teplota, tím viac je vzduch schopný pojať vodných pár. Na správne fungovanie ľudského organizmu odporúčajú lekári vlhkosť v rozmedzí 40 – 60 %.

Najmä v zimnom období však vlhkosť vzduchu v miestnostiach klesá aj pod 20 % a na zvýšenie vlhkosti je teda potrebné použiť zvlhčovač vzduchu.

Ultrazvuk alebo studené odparovanie?

V súčasnosti patrí medzi najčastejšie technológie zvlhčovania buď použitie ultrazvukovej membrány (ultrazvukové zvlhčovače), alebo metóda studeného odparovania (diskové zvlhčovače, tzv. práčky vzduchu).

Každá z technológií má svoje pozitívne aj negatívne stránky.

Ultrazvukové zvlhčovače – vyššia vlhkosť a rýchle zvlhčenie

Na rýchle zvýšenie vlhkosti odporúčame skôr ultrazvukové zvlhčovače vzduchu. Pomocou ultrazvukovej vibračnej membrány rozprašujú vodu na mikroskopické kvapky – umelú hmlu a k zvýšeniu vlhkosti dochádza za pomerne krátky čas. Ak nemá prístroj zabudovaný hygrostat, musíme dávať pozor, aby nedošlo k prevlhčeniu vzduchu. Ultrazvuková membrána je tiež citlivá na tvrdosť vody. Je teda potrebné prístroj chrániť pomocou demineralizačného filtra a pravidelne ho čistiť, aby sme neskracovali jeho životnosť.

Doskové a diskové zvlhčovače

Studené zvlhčovače pracujú na princípe prirodzeného odparovania. Rozlišujeme dva princípy zvlhčovania – prístroje majú buď „filtračné kazety“, alebo disky. Filtračné kazety sú konštruované tak, aby mali veľkú plochu, ktorá sa vďaka kapilárnemu princípu nasiakne vodou a z tejto plochy sa prefukovaním vzduchu urýchľuje odparovanie vody.

Diskové zvlhčovače sú vybavené diskami, ktoré majú zvrásnený povrch kvôli väčšej ploche. Opäť dochádza k ofukovaniu diskov, ktoré sa pomaly otáčajú a namáčajú sa do vody. Diskové prístroje majú veľmi nízke prevádzkové náklady, nepotrebujú spotrebné materiály. Ich sekundárnou funkciou je čiastočné čistenie vzduchu, preto sa im tiež hovorí práčky vzduchu.

Prirodzené odparovanie = ideálne nasýtenie vzduchu

Výhodou studeného zvlhčovania je predovšetkým úplne prirodzený, aj v prírode známy princíp zvlhčovania, do vzduchu sa odparí iba čistá molekula vody (na rozdiel od ultrazvukových zvlhčovačov).

Sú mimoriadne vhodné na zvlhčovanie vzduchu pre alergikov a astmatikov. Nemôžu prevlhčiť (vzduch je schopný týmto spôsobom absorbovať iba také množstvo vody, ktoré „udrží“), čo, naopak, limituje ich použitie do priestorov, kde sa vyžaduje vyššia vlhkosť než cca 55 %. Oproti ultrazvukovým majú lacnejšiu prevádzku.

Kedy ktorý?

Ak potrebujeme vzduch rýchlo zvlhčiť a udržiavať vlhkosť vzduchu nad 50 %, odporúčame ultrazvukovú technológiu.

Ak preferujeme dlhodobo stabilnú vlhkosť vzduchu, jednoduchú obsluhu, príp. odstránenie nečistôt zo vzduchu, volíme studené odparovanie.

Súvisiace články

Recenzie a testy zvlhčovačov vzduchu
Zvlhčovač vzduchu s ionizátorom? Zaujímavá funkcia navyše
Zvlhčovač vzduchu na radiátor je neúčinné riešenie

Produkty, ktoré pomáhajú

99,00 € pred zľavou
78,00 €
Na sklade Porovnať
Kompletná ponúka:
Antibakteriálne obliečky Čističky vzduchu Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Doplnky stravy Filtračné masky, rúška Inhalačné nadstavce Inhalátory Liečebná kozmetika Oblečenie pre atopikov Opaľovacie prípravky Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Sprchové filtre Vankúše a prikrývky pre atopikov Výdychomery Vysávače Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 9 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom