Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na propolis

Propolis je lepkavá mazľavá hmota, ktorú včely používajú na dezinfekciu a spevnenie úľa. Obsahuje živicové látky, vosky, éterické oleje a veľké množstvo ďalších zložiek líšiacich sa podľa oblastí pôvodu, sezóny aj rastlín, ktorých miazgu včely na účely výroby propolisu zberajú. Preto nie je jednoduché presne určiť, ktorá zo zložiek propolisu vykazuje alergizujúce účinky.
Včely používajú propolis na spevnenie a utesnenie včelieho úľa (zdroj: pixabay.com)
Včely používajú propolis na spevnenie a utesnenie včelieho úľa (zdroj: pixabay.com)
Ak máte diagnostikovanú alergiu na iné včelie produkty, je pravdepodobnosť alergickej reakcie na propolis zvýšená. 3 – 5 % propolisu tvoria pele, takže môže spôsobovať problémy aj u peľových alergikov.

Propolis sa vďaka antimikrobiálnym a protizápalovým účinkom bežne používa pri výrobe kozmetiky a liečivých prípravkov. Dostupný je aj vo forme tinktúr alebo tabliet.

Príznaky

Ak dôjde ku kontaktu alergénu s pokožkou, môže sa lokálne objaviť svrbivá žihľavka, opuchy alebo ekzém. Pri konzumácii propolisu môžu vznikať tráviace ťažkosti (nevoľnosť, zvracanie, hnačka). Alergickú reakciu môžu sprevádzať aj respiračné ťažkosti (kýchanie, zapchatý nos, kašeľ, dýchavičnosť). V ojedinelých prípadoch môže reakcia prejsť do život ohrozujúceho anafylaktického šoku.

Diagnostika

V prípade podozrenia na alergickú reakciu by sme nemali otáľať s návštevou kožného lekára alebo alergiológa. Lekár vykoná tzv. epikutánny test, ktorý spočíva v aplikácii náplasti s nízkou koncentráciou alergénu na kožu chrbta. Ak sa do 48 hodín objaví reakcia, je potvrdená alergia.

Liečba alergie na propolis

Najúčinnejším spôsobom, ako alergiu zvládať, je dôsledne sa vyhýbať prípravkom s obsahom propolisu. Vždy pozorne čítame etikety na potravinách, kozmetike a bylinných doplnkoch. Pred prvým použitím prípravku s obsahom propolisu odporúčame aplikovať malé množstvo na zápästie alebo predlaktie a sledovať, či sa neobjaví reakcia.

V prípade prebiehajúcej alergickej reakcie užívame antihistaminiká alebo lekárom predpísané lieky.

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na kozmetiku

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom