Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu

Niektoré zložky obsiahnuté v liečivých prípravkoch určených na premazávanie pokožky môžu vyvolávať alergickú reakciu. Precitlivenosť môže vzniknúť na obsiahnuté antibiotikum, kortikosteroidy alebo iné liečivé látky. Potenciálne alergizujúce látky obsahujú aj lokálne anestetické alebo antiseptické masti.
Antibiotické masti obsahujú zložky, ktoré môžu vyvolávať alergiu (zdroj: pixabay.com)
Antibiotické masti obsahujú zložky, ktoré môžu vyvolávať alergiu (zdroj: pixabay.com)
Okrem účinných liečivých látok riziko predstavujú aj obsiahnuté konzervanty, farbivá, parfumy či rastlinné extrakty. V tomto je alergia na dermatologické lieky podobná alergii na kozmetiku.

Príznaky

Pri prebiehajúcej alergickej reakcii sa v mieste aplikácie objavuje začervenanie pokožky, ktoré sprevádza svrbenie alebo pálenie. Vyrážku môžu sprevádzať opuchy alebo mokvajúce pľuzgieriky. Pri závažnejšom priebehu sa dostavujú dýchacie ťažkosti a v ojedinelých prípadoch môže nastať anafylaktický šok.

Diagnostika

Ak sa po aplikácii liečiva na pokožke objavia vyššie uvedené príznaky, ihneď kontaktujeme ošetrujúceho lekára. Kontaktnú alergiu potvrdí dermatológ vykonaním tzv. epikutánnych testov, ktoré spočívajú v aplikácii testovacích náplastí s vybranými alergénmi v nízkej koncentrácii na kožu chrbta.

Liečba alergie

V prípade potvrdenej alergie prípravok ihneď prestaneme používať. Pri predpísaní nového lieku vždy konzultujeme s lekárom, či neobsahuje alergizujúce zložky, na ktoré máme zistenú citlivosť. Pred prvým použitím nového kožného lieku najprv odporúčame naniesť jeho malé množstvo na vnútornú stranu predlaktia a sledovať reakciu pokožky.

Prebiehajúcu alergickú reakciu tlmíme antihistaminikami a pokožku ošetrujeme lokálne upokojujúcimi alebo protizápalovými masťami s kortikoidmi.

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na kozmetiku
Alergia na opaľovacie krémy

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom