Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy

Alergia na kovy je pravdepodobne najčastejšia kontaktná alergia. Alergická reakcia nastáva, keď imunitný systém reaguje na určité kovy, ktoré prichádzajú do kontaktu s pokožkou alebo inými časťami ľudského tela. Najčastejšie ju vyvoláva nikel, chróm a kobalt, menej často sa objavuje reakcia na ortuť, meď alebo titán.
Kovové gombíky pri džínsoch alebo inom oblečení môžu spôsobovať pri kontakte s pokožkou vyrážku (obrázek od fabrikasimf z freepik.com)
Kovové gombíky pri džínsoch alebo inom oblečení môžu spôsobovať pri kontakte s pokožkou vyrážku (obrázek od fabrikasimf z freepik.com)
Alergia na nikel súvisí s rozšírením použitia tohto prvku pri výrobe nehrdzavejúcej ocele alebo poniklovania povrchov ďalších kovov. Najčastejšie alergickú reakciu spôsobujú šperky, kovové remienky hodiniek, obrúčky okuliarov, zipsy, kovové gombíky, zubná protetika, sponky do vlasov, kovové náradie a ďalšie predmety každodennej potreby.

Nikel môže byť obsiahnutý aj v niektorých potravinách (napr. špenát, strukoviny, ovos, orechy, kakao, zvieracie vnútornosti) alebo sa uvoľňovať z varných nádob pri varení, prípadne plechoviek pri skladovaní potravín. Vyskytuje sa aj v niektorej kozmetike alebo v pracích a umývacích prípravkoch.

Kobalt a chróm sa najčastejšie vyskytujú v kovových zliatinách a oba kovy spolu úzko súvisia. Často sa využívajú pri výrobe šperkov, elektronických súčiastok, zubných a ortopedických implantátov. Kobalt môže byť obsiahnutý v náterových farbách, impregnáciách, ale nájdeme ho aj vo farbách na vlasy. Chróm býva bežnou prímesou v cemente.

Niektorí ľudia sú alergickí na viac kovov súčasne.

Príznaky kontaktnej alergie na kovy

Alergia na kovy sa najčastejšie prejavuje ekzémom v mieste kontaktu. Na pokožke sa objavujú červené pupienky alebo pľuzgieriky, ktoré môžu sprevádzať opuchy a mokvanie. V prípade väčšej koncentrácie alergénu sa objavuje zhoršené dýchanie, dýchavičnosť alebo zníženie funkcie pľúc.

Ak je nikel obsiahnutý v zubných protézach, korunkách alebo zubných strojčekoch, môže vyvolať zápaly sliznice dutiny ústnej, pocity pálenia, afty a pod. V prípade zvýšeného množstva alergizujúceho kovu v potravinách najčastejšie dochádza k hnačke alebo iným príznakom podráždenia čriev.

Diagnostika

V prípade, že sa pri kontakte s kovom objavia vyššie uvedené príznaky, mali by sme zvážiť návštevu praktického lekára, ktorý nás odošle na vyšetrenie k špecialistovi. Kožný lekár alebo alergiológ vykoná tzv. epikutánny test, keď na pokožku umiestni náplasti s najčastejšími alebo podozrivými alergizujúcimi látkami, aby identifikovali konkrétny kov spôsobujúci alergickú reakciu.

Liečba alergia na nikel, chróm alebo kobalt

Kontaktné alergie na kovy nie je v súčasnosti možné vyliečiť, dispozícia zostáva po celý život. Je preto nutné sa úplne vyhýbať alergizujúcim kovom aj potravinám, ktoré ich obsahujú. Stretnúť sa môžeme aj so špeciálnymi testami, ktorými si môžeme overiť, či daný materiál obsahuje nikel.

Existuje celý rad alternatív kovových výrobkov, ktoré sú vhodné aj pre alergikov. Šperky môžeme nahradiť výrobkami z chirurgickej ocele, žltého zlata alebo ich ošetriť kvalitným pokovením, ktoré zamedzí kontaktu s alergizujúcim kovom. Na bižutérii či gombíky je možné naniesť tenkú vrstvu bezfarbého laku na nechty, ktorá dočasne zmierni kontakt medzi kovom a pokožkou. Zubné náhrady je možné vyrobiť z keramiky alebo živice.

V prípade, že sa objaví vyrážka, je možné pokožku liečiť lokálne protizápalovými masťami s kortikoidmi. Nepríjemné prejavy alergickej reakcie tlmíme užívaním antihistaminík.

Súvisiace články

Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na kozmetiku
Alergia na opaľovacie krémy

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom