Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na opaľovacie krémy

Nielen slnečná alergia môže byť v letnom období príčinou vzniku nepríjemných vyrážok. Aj samotné opaľovacie prípravky môžu spôsobovať pri kontakte s pokožkou alergickú reakciu. V tomto prípade je dôležité zamerať sa na zloženie prípravku. Alergickú reakciu najčastejšie spôsobujú obsiahnuté chemické UV filtre (cinamáty, saliciláty a benzofenóny), konzervačné látky (parabény, quaternium-15, timerozal, benzóny, fenóny), lanolín alebo parfumačné zložky.
Opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami sú k pokožke šetrnejšie a neobsahujú alergizujúce zložky (zdroj: freepik.com)
Opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami sú k pokožke šetrnejšie a neobsahujú alergizujúce zložky (zdroj: freepik.com)

Príznaky alergie na kozmetické prípravky

Alergická reakcia sa najčastejšie prejavuje začervenaním kože, ktoré môže sprevádzať nepríjemné svrbenie alebo pálenie. Častým príznakom je ekzém sprevádzaný červenými pupienkami alebo pľuzgierikmi, ktoré môžu mokvať. Vyrážka sa väčšinou objavuje na väčšej ploche, než na ktorú sme opaľovací prípravok naniesli.

Diagnostika

V prípade, že sa po nanesení opaľovacieho krému objavia vyššie uvedené príznaky a problémy pretrvávajú alebo sa zhoršujú, zvážime návštevu dermatológa. Ten najskôr odoberie anamnézu a vylúči slnečnú alergiu. Následne vykoná tzv. epikutánne testy, ktoré spočívajú v aplikácii testovacích náplastí s vybranými alergénmi v nízkej koncentrácii na kožu chrbta. Nemali by sme zabudnúť vziať so sebou obal podozrivého opaľovacieho prípravku, na ktorom je uvedené zloženie, aby mohol lekár ľahšie odhaliť dráždivé alergény.

Liečba alergie na opaľovacie krémy

Jedinou účinnou liečbou je používať iba bezpečné opaľovacie prípravky, ktoré neobsahujú naše alergizujúce zložky. Vždy dôkladne študujeme zloženie prípravku. Keďže náš alergén môže byť na etiketách uvádzaný pod rôznymi názvami, treba si zistiť všetky varianty. Na internete sú dostupné databázy chemických prísad, ktoré v získaní prehľadu veľmi pomôžu.

Dávame prednosť šetrnejším opaľovacím krémom s minerálnymi filtrami, ktoré neprenikajú do pokožky, ale vytvárajú ochrannú vrstvu na jej povrchu. Najčastejšie sa používa oxid zinočnatý alebo oxid titáničitý.

Označenie „hypoalergénny” je často zavádzajúci a nie vždy je produkt úplne bezpečný. Môže obsahovať konzervačné a parfumačné zložky, ktoré môžu v prípade citlivej pokožky spôsobovať ťažkosti. Pred prvým použitím nového prípravku najprv nanesieme malé množstvo na zápästie či za ucho a sledujeme reakciu pokožky.

V prípade prebiehajúcej reakcie treba pokožku ošetriť a zmierniť tak príznaky alergie. Ak je postihnutá plocha malá, nemokvá a neopúcha, ošetrujeme postihnuté miesto upokojujúcou protisvrbivou masťou alebo gélom. V prípade rozsiahlejšej vyrážky nám lekár môže predpísať nejaký protizápalový dermatologický liek.

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na kozmetiku

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom