Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov

Pacienti s ťažkosťami pripomínajúcimi alergiu zisťujú, že čakacie doby na alergológiách sú dlhé aj niekoľko mesiacov alebo lekári neprijímajú nových pacientov vôbec. Poprosili sme o vyjadrenie alergológa, prečo to tak je. Zároveň sme pripravili niekoľko odporúčaní, ako v tejto nemilej situácii postupovať.
V čakárni alergológa sa občas môžete dozvedieť nepríjemnú správu (ilustračná koláž: PreAlergikov)
V čakárni alergológa sa občas môžete dozvedieť nepríjemnú správu (ilustračná koláž: PreAlergikov)
S príchodom jari sa rad z vás zápasí s príznakmi peľovej alergie, ako sú vodnatá nádcha, upchatý nos, svrbenie očí či kože. Niekto má nádchu celý rok bez toho, aby bol prechladnutý. Kedykoľvek počas roka sa tiež môžu objaviť problémy po konzumácii jedla. Aby ste získali istotu, že sa skutočne jedná o alergiu, mali by ste podstúpiť vyšetrenie u alergológa. V mnohých regiónoch nie je ľahké sa k špecialistovi objednať. Niektoré ordinácie z kapacitných dôvodov hlásia stop stav na príjem nových pacientov, iné majú niekoľkomesačné čakacie doby.

Na aktuálnu situáciu sme sa spýtali MUDr. Tomáša Rohovského, alergológa z brnenskej kliniky Hornmed.

„Pacient, ktorý sa k nám objednáva ako nový – či už sám, alebo na odporúčanie iného lekára – dostane štandardný termín za šesť mesiacov. Pokiaľ trvá na priamo mojej osobe, počká si deväť mesiacov.“

Zároveň sme sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku, čo je príčinou dlhej čakacej lehoty a naplnenej kapacity ordinácií alergológov.

„Ťažko nájsť jasnú odpoveď, prečo to tak je. Nemyslím si, že by to bol problém len nášho zariadenia, ale stretávajú sa s tým aj iné alergologické ordinácie. Je jednoznačne dokázané, že alergia má v populácii stúpajúcu incidenciu. Nejakou formou alergie trpí viac ako jedna tretina populácie. Navyše sa jedná o chronickú záležitosť. Človek, ktorý raz reaguje alergicky, sa potom takmer vždy vracia. Počty alergikov sa zvyšujú. Alergológov je stále rovnako, alebo menej, nové praxe mnoho rokov nevznikajú a mladí lekári sotva zvládajú dopĺňať prirodzený úbytok.“

A ako je to s akútnym ošetrením pacientov?

„Samozrejme sú stavy, ktoré si vyžadujú rýchlejšiu reakciu. Napríklad keď má človek dychové ťažkosti alebo prudkú anafylaktickú reakciu na hmyz alebo potravinu. Je to ale za cenu toho, že musím prísť skôr do ordinácie alebo z nej neskôr odísť, čo sa nedá robiť každý deň. Ďalšia možnosť je skrátiť čas, ktorý ostatným pacientom venujem. To sa mi z duše prieči, to by som mal pocit zle odvedenej práce.“

5 odporúčaní, ako postupovať, než sa dostanete na vyšetrenie na alergológii

Aj keď aktuálna situácia týkajúca sa nedostupnosti alergiologickej starostlivosti zatiaľ nemá uspokojivé riešenie, nie je dôvod vešať hlavu. S úľavou od alergických príznakov vám pomôže aj praktický lekár, prípadne môžete o pomoc požiadať poisťovňu.
Pripravili sme pre vás niekoľko odporúčaní, ako ideálne postupovať, pokiaľ sa nemôžete dostať k alergológovi v rozumnej dobe.

1. Navštívte praktického lekára

Ak sa u vás novo objavili príznaky typické pre alergie, vždy by ste mali najprv navštíviť ordináciu vášho praktického lekára, ktorý pomôže stanoviť základnú diagnózu a zároveň vylúči iné príčiny vašich symptómov. Lekár môže predpísať základné lieky, ako sú antihistamínové tablety alebo kortikoidové spreje do nosa, a tiež vám poradí s ich správnym dávkovaním. Pre upresnenie diagnózy napíše odporúčanie na vyšetrenie u alergológa. Žiadanka môže byť v niektorých ordináciách špecialistov výhodou.

2. Kontaktujte svoju zdravotnú poisťovňu

V prípade, že nedostanete od praktického lekára odporúčanie na konkrétneho alergológa, môžete skúsiť kontaktovať alergologické ambulancie vo vašom okolí. V rámci mesta sa môžu ich kapacity líšiť, a ak budete mať šťastie, môžete naraziť na alergológa, ktorý prijíma nových pacientov. Dôležité je nenechať sa odradiť prvým neúspechom. Pokiaľ sú aj ďalšie pokusy neúspešné, kontaktujte svoju zdravotnú poisťovňu. Tá má povinnosť zaistiť dostupnosť lekárskej starostlivosti v prijateľnej vzdialenosti od vás.

3. Spoznajte svoj alergén

Ako sme spomenuli vyššie, so základnou diagnostikou alergie pomôže praktický lekár. Na orientačné stanovenie diagnózy môžete využiť testy na alergie, ktoré zoženiete v lekárni alebo v špecializovaných e-shopoch. Test detekuje prítomnosť IgE protilátok v krvi, výsledok však nemusí byť 100% spoľahlivý. Pred tým, než začnete so samoliečbou, je vždy lepšie prípadný pozitívny výsledok skonzultovať s ošetrujúcim praktickým lekárom.
Domácí test alergie na vzduchem šířené alergeny Imutest Airbone (foto: Imutest)

4. Vyhýbajte sa svojmu alergénu

V prípade, že máte potvrdené podozrenie na alergiu, je dôležité sa vyhnúť kontaktu so zisteným alergénom. Konkrétne opatrenia pre jednotlivé alergény nájdete v týchto článkoch:

5. Posilňujte obranyschopnosť dýchacích ciest

V prípade, že trpíte precitlivenosťou na vzduchom šírené alergény, oplatí sa vám dlhodobo starať o dýchacie cesty. Vďaka tomu zaistíte ich účinnejšiu obranu v prípade útoku peľov, plesní, zvieracích a roztočových alergénov, ale tiež vírusov alebo baktérií. S posilnením dýchacích ciest vám pomôže pravidelná inhalácia minerálnej vody pomocou inhalátora, ktorý možno využívať nielen ako prevenciu, ale aj pri liečbe akútnych ťažkostí. Odborníci tiež odporúčajú pravidelne preplachovať nosné dutiny kanvičkou so soľným roztokom.

Inhalátor pomůže pročistit dýchací cesty a zmírnit příznaky pylové alergie (foto: Norditalia)

Ešte je dôležité dodať, že alergologické testy sa vo väčšine prípadov nevykonávajú v obdobie akútnych ťažkostí. Termín vyšetrenia koncom leta alebo na jeseň teda treba pri podozrení na peľovú alergiu nemusí byť nutne na škodu.

V prípade neakútnych otázok môžu alergici využiť naše odborné poradenstvo.

Medailón lekára

MUDr. Tomáš Rohovský
alergológ a imunológ, klinika Hornmed s.r.o.

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku

Súvisiace články

7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Pripravili sme pre vás 7 dôležitých argumentov, prečo by mohla byť čistička vzduchu prospešná práve pre vás.
Astma
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Dá sa s astmou športovať? Ako si upraviť domácnosť, aby sa astma neprovokovala? Ako sa postarať o svoje priedušky?
Astma
Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Informácie, bez ktorých sa nezaobíde žiadny peľový alergik. Produkty, ktoré preukázateľne odstraňujú peľ. Tipy pre...
Alergia na peľ, senná nádcha
Ako sa vyhnúť peľom doma a vonku
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako sa zbaviť alergénov, keď sa nemôžeme zbaviť zvieraťa? Rady na efektívne upratovanie a čistenie vzduchu.
Alergia na psy, mačky a iné zvieratá
Ako sa vyhnúť zvieracím alergénom
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Pacienti s ťažkosťami pripomínajúcimi alergiu zisťujú, že čakacie doby na alergológiách sú dlhé aj niekoľko mesiacov alebo...
Ako si poradiť pri dlhých čakacích lehotách u alergológov
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Inhalácia pomocou inhalátora patrí medzi stále obľúbenejšie možnosti prevencie rôznych ochorení dýchacích ciest. Zvyšuje...
Ako správne inhalovať, aby bola prevencia čo najúčinnejšia
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Prečo sa vyhýbať roztočom? Aké výrobky skutočne pomáhajú a prečo? Ako sa nenechať napáliť reklamou a zbytočne neutrácať?
Alergia na roztoče
Ako účinne a efektívne odstrániť roztoče v domácnosti
Ako vybrať čističku vzduchu pre peľového alergika
Má zmysel kupovať čističku vzduchu, keď je najviac peľu aj tak vonku? Existujú čističky, ktoré si s peľom poradia lepšie...
Alergia na peľ, senná nádcha
Ako vybrať čističku vzduchu pre peľového alergika

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 13 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom