Dobrý deň. Som 54 ročná celiatička a mám autoimunitnú thyreoditídu. - užívam 50 mg Euthyrox. Novozistené IgA milk - negat, IgG milk - 53 ( hodnota do 10) moja hodnota CRP je dlhodobo 12. V čase odberu som nebola chorá. Môžem mať alergiu na mliečnu bielkovinu, ktorá mi nespôsobuje žiadne tráviace ťažkosti, ale spôsobuje zápal v tele? Na akú dlhú dobu by som mala vynechať mliečne výrobky, aby som to zistila opätovným odberom? Aspoň kyslomliečne s probiotikami by som mohla v menšej miere konzumovať? Alebo ich musim natrvalo úplne vylúčiť? Zápalové ložisko v tele mi nebolo zistené - zubné, gynek, urológia... Ďakujem Vám za Vaš názor.
Odpoveď
Dobrý deň, pani Slebodná,alergia na mlieko alebo inú potravinu môže v tele prebiehať rôznymi mechanizmami. Niektoré z nich, najmä tie označované ako non-IgE s neskorším nástupom príznakov, môžu spôsobovať chronické zápaly aj mimo tráviacej sústavy, napríklad v koži alebo dýchacích cestách.
Jedinou objektívnou metódou ich diagnózy je zatiaľ eliminačno-expozičný test (odkaz na náš CZ článok). Je potrebné vysadiť všetky mliečne výrobky z jedálnička po dobu minimálne dvoch týždňov. Aby ale test priniesol nejaké výsledky, je nutné poznať zdravotné prejavy predpokladanej alergie. Hodnotí sa ústup príznakov po vysadení alergenu a ich návrat po jeho znovuzavedení do stravy.
Prebiehajúca alergická reakcia má zvyčajne veľmi malý vplyv na hladinu CRP. Hodnotu CRP ale môže mierne zvyšovať vaše celiakia aj niektoré druhy thyreoditídy.
Krvné testy protilátok typu IgG alebo IgA proti mlieku alebo iným potravinám nemajú žiadnu vypovedaciu hodnotu.
Nech sa vám darí,
Michal Závacký, PreAlergikov