Skrížená alergia

Home » Všetko o alergiách » Skrížená alergia

Skríženou alergiou peľ – potraviny trpí v strednej Európe asi 50 % peľových alergikov. Skrížená alergia vzniká na základe podobnosti alergénov. Jedná sa o jav, kedy IgE protilátky, vytvorené proti určitému alergénu, reagujú na základe podobnosti v sekvencii aminiokyselín s alergénom iným. Skrížená reakcia existuje medzi potravinami, medzi potravinou a inhalačným alergénom (peľ, roztoče) alebo latexom a potravinou. Pokiaľ sa skrížená reaktivita prejavuje klinicky, hovoríme o skríženej alergii.
Osoby alergické na pele trpia dvakrát až trikrát častejšie na potravinové alergie než bežná populácia.

Orálny alergický syndróm

Hlavným prejavom skríženej alergie medzi peľmi a potravinami je orálne alergický syndróm. Objavuje sa po požití surového ovocia alebo zeleniny. Do niekoľkých minút po jedle začnú páliť pery, podnebie, jazyk, škriabať v krku, môže dôjsť k vyrážke alebo opuchom okolo úst. Pokiaľ pokračujeme v podávaní potraviny, objavujú sa i významnejšie príznaky: zápaly spojiviek, nádcha, astma, opuch hrtanu alebo anafylaxia. V prípade skrížených alergií pele – potraviny často predchádzajú príznakom potravinovej alergie respiračné príznaky (zápaly spojiviek, nádchy).

Neexistuje žiadny vzťah medzi závažnosťou peľovej nádchy a závažnosťou potravinovej alergie. Niekedy je výskyt skríženej reakcie pele – potraviny spojený s peľovou sezónou – niektorí ľudia nemôžu jesť jablká v období kvitnutia briez, ale mimo tohto obdobia nemajú žiadne ťažkosti.

Ľahko dôjde k alergickej reakcii po požití surovej alebo čerstvej potraviny, tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou ruší. Dajte pozor – výnimkou sú napr. zeler, petržlen, korenie, orechy a arašidy, ktoré obsahujú alergény teplu odolnejšie.

K reakcii na zeleninu a ovocie môže dôjsť vdýchnutím, dotykom (pozor na trenie očí!) – pri lúpaní, krájaní, strúhaní, lisovaní (prejavy môžu byť dramatické – astma, anafylaxia).

Tabuľka Skríženej alergie

Tabuľka Pravdepodobnosť skríženej alergie je prevzatá z knihy MUDr. Martina Fuchsa Alergie číha v jídle a pití… – Kuchařka pro alergiky.