FoodDetective - test potravinovej intolerancie
Radi vám odporučíme náhradný produkt. Alebo sa pozrite na alternatívne produkty
Alternatívne dostupné produkty
Tento test je schopný odhaliť iba imunitné intolerancie potravín, spôsobované protilátkami zvanými imunoglobulíny G (IgG). Okrem nich ešte existujú neimunitné intolerancie potravín, ktoré sú najčastejšie spôsobené nedostatkom nejakého tráviaceho enzýmu (napr. intolerancia laktózy). Z rovnakých dôvodov FoodDetective® neslúži na diagnózu alergií.
Komu je test určený
O teste by mali uvažovať ľudia, ktorí u seba často pozorujú rôzne nezávažné príznaky, ktoré sú uvedené nižšie, ale nedarí sa vypátrať ich príčinu. Tieto ťažkosti totiž nastupujú hodiny až dni po konzumácii určitej potraviny, a tak málokomu súvislosť s potravinami vôbec napadne.
Najčastejšie prejavy imunitnej intolerancie potravín:
- tráviace ťažkosti: bolesti brucha, nadúvanie, hnačka, zápcha, pálenie záhy, zápaly čriev, nevoľnosť, afty v ústach
- problémy s pokožkou: akné, svrbenie, ekzémy, lupienka, žihľavka
- psychické a nervové ťažkosti: úzkosť, bolesti hlavy, migréna, nesústredenosť, depresie, hyperaktivita, poruchy spánku, závraty
- dýchacie ťažkosti: chronické zahlienenie, nádcha, astma, zápaly priedušiek
- celkové ťažkosti: únava, opuchy, zadržiavanie tekutín, nadváha, bolesti kĺbov
- Obilniny – pšenica, kukurica, tvrdá pšenica, ovos, ryža, raž, glutén (lepok)
- Orechy a strukoviny – mandle, para orechy, kešu, kakaové zrná, arašidy, vlašské orechy
- Strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), sója
- Mäso – hovädzie, kuracie, jahňacie, bravčové
- Ryby – riečne ryby (losos, pstruh), kôrovce (krevety, garnáty, kraby, homáre, mušle)
- Tuniak, ryby s bielym mäsom (treska, treska škvrnitá, platesa)
- Zelenina – brokolica, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, pór, paprika (červená, zelená, žltá), zemiaky, paradajky
- Ovocie – jablká, čierne ríbezle, grapefruity, melón, ananás, olivy, pomaranče a citróny, jahody
- Iné – vajcia (celé), kravské mlieko, cesnak, zázvor, huby, čaj, kvasnice
1. Najskôr sa zo špičky prsta odoberie malá vzorka krvi a nechá sa rozpustiť v roztoku.
2. V ďalších krokoch pomocou detekčného a vývojového roztoku je možné identifikovať prítomnosť protilátok na jednu či viac potravín v závislosti od výskytu modro sfarbených bodov na reakčnej podložke.
3. Pomocou priloženej schémy v inštrukciách ľahko zistíte, na ktorú potravinu ste zareagovali pozitívne.
Obsah balenia:- 2x Sterilné lancety
- 2x Zariadenia na odber krvi
- 1x Testovacia podložka (zabalená vo fólii)
- 1x Dezinfekčný vankúšik
- 2x Náplasti
- Solution A – riedidlo na vzorku 5 ml (koncentrovaný soľný roztok so stabilizátorom; 0,09 % azid sodný ako konzervačná látka; červené farbivo)
- Solution B – detekčný roztok 5 ml (chrenová peroxidáza konjugovaná s protilátkou proti ľudskému IgG; 0,05 % Proclin 300 ako konzervačná látka; modré farbivo)
- Solution C – farbiaci roztok 5 ml (roztok tetrametylbenzidinu s miernym oxidačným činidlom)
- Solution D – premývací roztok 100 ml × 2 (koncentrovaný soľný roztok s obsahom 0,01 % detergentu)