Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Príčiny atopického ekzému

Čo vlastne ekzémy vyvoláva? Prečo sa objavujú?
Atopický ekzém je zvyčajne vrodený, a tak dokáže veľmi potrápiť (foto: iStock)
Atopický ekzém je zvyčajne vrodený, a tak dokáže veľmi potrápiť (foto: iStock)

Atopický ekzém, odborne atopická dermatitída, je chronické ochorenie prejavujúce sa na pokožke. Je spôsobené kombináciou dvoch hlavných príčin:

  • zvýšená citlivosť pokožky oslabením jej ochrannej funkcie (narušená kožná bariéra),
  • zvýšená citlivosť imunitného systému na určité látky, najčastejšie alergény (atopia).

Obe tieto príčiny majú spoločného menovateľa, a to sú gény. V prípade atopického ekzému sa „pokazia“ tak gény zodpovedajúce za bariérovú funkciu pokožky, ako aj gény zodpovedajúce za fungovanie obranyschopnosti.

Porušená bariérová funkcia pokožky

Prejavuje sa nadmernou suchosťou pokožky. V takto postihnutej pokožke totiž nedostatočne fungujú mazové a potné žľazy a pokožka má zníženú schopnosť viazať v sebe vodu.

Sklon k atopickému ekzému – atopia

Dedí sa z generácie na generáciu spolu so sklonom k prieduškovej astme, alergickej nádche a niektorým ďalším alergickým reakciám. Na jeho vzniku sa podieľa mnoho vnútorných a vonkajších vplyvov. U niektorých členov takto postihnutých rodín sa príznaky alergického ochorenia nikdy neobjavia, u iných sa, naopak, môžu objaviť dve ochorenia súčasne (napr. ekzém a alergická nádcha alebo ekzém a astma).

Pokiaľ je atopický ekzém prítomný u oboch rodičov, je pravdepodobnosť vzniku ekzému u dieťaťa 81 %, pokiaľ má ekzém jeden z rodičov, tak 56 %.

Tento druh ekzému postihuje predovšetkým dojčatá, deti a mladistvých, preto niekedy býva označovaný ako „detský ekzém“. V súčasnosti patrí medzi najčastejšie kožné ochorenia, pretože sa vyskytuje až u takmer 20 % školopovinných de­tí.

Pojem atopický pochádza z gréckeho slova atopos (= zvláštny, cudzí). Existuje tiež kontaktný alergický ekzém, ktorý je príznakom kontaktnej alergie na kovy, živice a ďalšie chemické látky.

Atopický ekzém = prvý stupeň alergie

Atopický ekzém obvykle úzko súvisí s alergiou. Prejavy alergie i atopického ekzému sú zhoršované stykom s alergénmi (potraviny, pele, roztoče, zvieratá a pod.). Precitlivený, hyperaktívny imunitný systém atopika však môže reagovať aj na iné dráždivé látky (niektoré potravinové prísady, prchavé látky, prachové častice a pod.).

Overené odevy pre deti s atopickým ekzémomOverené odevy pre deti s atopickým ekzémom

U detí do troch rokov je najčastejším spúšťačom (provokatérom) atopického ekzému nejaká potravina alebo i viac potravín súčasne, pretože prvými alergénmi, s ktorými sa dieťa stretne, sú práve alergény potravinové. Zvlášť ak u dieťaťa zároveň pozorujeme ťažkosti s trávením, je príčina v potravinách veľmi pravdepodobná.

Veľkou výhodou atopie a tým aj atopického ekzému je to, že vo väčšine prípadov ide o dočasné ochorenie vyskytujúce sa iba v detskom veku.

Presnejšie povedané atopia ako sklony k alergii sa nestráca, no zvyčajne sa po čase stratia jej príznaky – nastáva pokojové štádium. Atopia sa však môže kedykoľvek v neskoršom veku prejaviť v podobe alergie, ako ju všetci poznáme (alergická nádcha, alergická astma a pod.).

Ekzém je prvým varovaním, že v tele niečo nie je v poriadku po stránke imunitnej. Je prvým krokom tzv. alergického pochodu, v ktorom sa po ekzéme vyvíja astma a alergická nádcha a vzniká mnohopočetná alergia. I keď sa prejavy ekzému stratia, nemusí to, bohužiaľ, znamenať, že máme navždy po starostiach.

Súvisiace články

Ako vyzerá atopický ekzém
Neškrab sa! Ako to pri ekzéme zariadiť?
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Antibakteriálne obliečky Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Doplnky stravy Liečebná kozmetika Oblečenie pre atopikov Opaľovacie prípravky Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Sprchové filtre Vankúše a prikrývky pre atopikov Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom