Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Astmatici často užívajú inhalačné lieky nesprávne. Ako zvýšiť účinok liečby astmy

Správny postup pri podávaní protiastmatických inhalačných liekov je veľmi dôležitý pre úspešnosť liečby astmy. Pozrieme sa na to, na aké chyby pri používaní inhalačných pomôcok by ste si mali dávať pozor. Prezradíme vám, kde sa dozviete, ako správne lieky užívať a aké pomôcky zvyšujúce účinnosť liečby sú k dispozícii. Opýtali sme sa na skúsenosti tak alergiologičky, ako detskej pľúcnej lekárky.
Mnohým astmatikom robí problém skoordinovať stlačenie dávkovača lieku so svojím nádychom. V tomto prípade pomôže komorový nadstavec. (foto: Getty Images)
Mnohým astmatikom robí problém skoordinovať stlačenie dávkovača lieku so svojím nádychom. V tomto prípade pomôže komorový nadstavec. (foto: Getty Images)
Inhalačné liečivá v čase svojho zavedenia v polovici 50. rokov minulého storočia predstavovali prielom v liečbe astmy. Ich najväčším prínosom je dopravenie účinnej látky rovno do dýchacích ciest, čím je zaistené presnejšie zacielenie liečby. Na dosiahnutie liečebného efektu postačujú veľmi malé dávky liečiva, čím sa oproti predtým užívaným ústne podávaným medikamentom významne znížilo riziko nežiaducich účinkov.

Ako dostať liek do priedušiek alebo možnosti inhalácie protiastmatického liečiva

Najstaršie a v súčasnosti na podanie liečiva stále najčastejšie používané sú mechanické aerosólové dávkovače, ktoré poznáme pod označeniami inhalátor, sprej alebo fúkadlo. Vďaka malým rozmerom sa ľahko prenášajú a umožňujú pohodlnú a rýchlu aplikáciu liečiva. Najčastejšie sa pomocou aerosólových dávkovačov aplikujú úľavové lieky na rozťahovanie zúžených priedušiek (Ventolin, Ecosal, Buventol, Atrovent, Berodual) alebo protizápalové lieky na báze kortikoidov.

Modernejším riešením sú práškové dávkovače, ktoré sa aktivujú dychom a nepotrebujú na svoju činnosť hnací plyn. Umožňujú ľahko aplikovať protiastmatický liek vo forme prášku a existujú ako jednodávkové alebo viacdávkové. Ich výhodami sú jednoduchšia obsluha, ktorá nevyžaduje koordináciu stlačenia nádobky s nádychom, či možnosť kontroly zostávajúceho počtu dávok pomocou počítadla. V práškovej forme sú zároveň k dispozícii tak lieky na rozťahovanie priedušiek, ako kortikoidy, ako aj ich kombinácie. Najčastejšie sa môžete stretnúť s týmito značkami: Flixotide, Seretide, Budiair, Combair, Trimbow, Flutiform alebo Airflusan.

Niektoré lieky používané v ručných sprejových dávkovačoch sú k dispozícii aj vo forme roztoku na inhaláciu pomocou elektrického inhalátora. Ide napr. o Ventolin, Atrovent, Berodual alebo Pulmicort. Kompresorové, ultrazvukové alebo membránové inhalátory dokážu liečivo rozprášiť na veľmi malé čiastočky, ktoré ľahko prenikajú hlboko do dýchacích ciest. Oproti mechanickým dávkovačom prebieha inhalácia liečiva postupne na veľa nádychov a trvá niekoľko minút. Tieto prístroje sa dajú využívať aj na inhaláciu minerálnych vôd.
Najpoužívanejšie inhalačné pomôcky na aplikáciu liečiva – elektrický, práškový a sprejový inhalátor. (foto: Adobe Stock)
Každý zo zmienených inhalačných systémov má svoje výhody a nevýhody. Lekár by mal pri výbere vhodného systému zohľadniť vek pacienta, jeho inteligenciu, komfort používania aj cenové náklady.

Správna inhalačná technika je základ úspechu

To, že pacienti nevedia správne používať odporúčané inhalačné pomôcky, potvrdzuje alergiologička MUDr. Lenka Mišunová, Ph.D., z AKI Brno. Asi polovica pacientov, ktorí navštevujú jej ordináciu, chybne používa sprejový alebo iný typ inhalátora. Najviac problémovými skupinami pacientov sú malé deti do piatich rokov a seniori.

MUDr. Mišunová zároveň zmieňuje, aké sú najčastejšie chyby pri používaní sprejového dávkovača:

„Inhalácia zvlášť v prípade sprejových inhalátorov je náročná z dôvodu koordinácie nádychu a stlačenia tlakového uzáveru. Veľmi náročná je koordinácia ruka-mozog. Všeobecne najčastejšou chybou pri inhalácii liekov je neuskutočnenie hlbokého výdychu pred nádychom z inhalátora. Pacienti zabúdajú zadržať dych na minimálne päť sekúnd po nádychu. Ďalšou chybou je neobomknutie náustka perami. Niektorí pacienti nesprávne vydychujú do inhalátora.“

MUDr. Veronika Mohylová, detská a pľúcna lekárka z ostravskej fakultnej nemocnice má podobné skúsenosti:

„Najčastejšie vídam chyby u detí medzi 10 až 16 rokmi, keď už nie sú pod priamym dohľadom rodičov. Inhalačnú liečbu pojímajú veľmi po svojom a často lieky vynechávajú.“

Pani doktorka zmieňuje aj ďalšie nedostatky, s ktorými sa u detských pacientov stretáva:

„K základom inhalačnej techniky patrí aj hygiena dutiny ústnej po aplikácii inhalačných kortikosteroidov. Minimom by malo byť vypláchnutie úst po použití liečiva. Chyby bývajú aj v starostlivosti o inhalátor ako taký – to, v akom stave občas deti nosia inhalátory po vreckách a batohoch, radšej ani opisovať nebudem.“

Občas dochádza aj ku kurióznym prípadom, keď pri nesprávnej manipulácii s inhalátorom hrozí riziko vdýchnutia cudzieho predmetu.

„Stretla som sa s niekoľkými prípadmi, keď dieťa nosilo inhalátor vo vrecku bez krytky, najčastejšie Ventolin. Ak doň zapadol cudzí predmet – diabolka, airsoftová guľka a pod. –, dieťa pri potrebe užiť liek inhalátor neskontrolovalo a cudzí predmet vdýchlo, čo je asi jediná situácia, keď ho za správnu silu nádychu pochváliť nemôžeme.“
Vtipný príklad kreatívneho používania mechanického inhalátora sme mohli vidieť aj v seriáli Dr. House
Čím viac inhalačných systémov pacient pri liečbe súbežne využíva, tým viac sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu chýb. Ideálny počet je jeden, maximálne dva systémy inhalácie liečiva. 

MUDr. Mohylová k tomu dodáva: „Tak ako je pestrá škála typov inhalátorov, sú pestré aj chyby, ktoré sa dajú pri ich použití urobiť.“

Chybné užívanie inhalačného lieku pochopiteľne vedie k neúspešnej liečbe astmy a zhoršenej kvalite života astmatika. Ošetrujúci lekár potom môže mať tendenciu zvyšovať predpísanú dávku lieku alebo pridávať ďalšie lieky, čo zaťažuje nielen pokladňu zdravotnej poisťovne, ale aj rodinný rozpočet.

Úspech liečby vašej astmy závisí aj od vašich znalostí

Aby bola liečba astmy úspešná, je veľmi dôležitá spolupráca pacienta s lekárom. Veľmi dôležité a často opomínané je opakované preškolenie pacienta, aby vedel s predpísaným inhalačným systémom správne pracovať. Okrem vysvetlenia medikácie, režimových opatrení a správnej dychovej gymnastiky vám lekár predvedie, ako správne používať inhalačné pomôcky, a zodpovie vaše otázky. V ideálnom prípade by mal skontrolovať správnosť inhalačnej techniky aj pri ďalšej návšteve pacienta.

MUDr. Veronika Mohylová opisuje vlastný prístup založený na dôvere medzi lekárom a pacientom:

„U mňa vždy platí, že priznanie je poľahčujúca okolnosť a hlavu nikdy nikomu neutrhnem. Deťom niekedy vadia sprejové či, naopak, práškové formy, ale aj chuť daného liečiva. Pre niektorých pacientov je nad ich sily používať konkrétny typ inhalátora či dokonca pravidelne aplikovať liečivá. Je to najmä u deti v puberte či s ADHD, keď viazne aj pravidelná hygiena zubov, takže ani tip nechať inhalátor pri zubnej kefke a aplikovať liek vždy pred čistením zubov v tomto prípade príliš nepomôže.“

Aby ste mali istotu, že inhalačný liek používate správne, môžete navštíviť webové stránky mujinhalator.cz a nájsť si inhalačný dávkovač, ktorý ste dostali. Pri ňom nájdete krátky videonávod, ktorý názorne ukazuje správnu techniku použitia. Môžete si tak techniku nacvičiť v pokoji domova, pretože u lekára vplyvom stresu veľa informácií zabudnete.

Príčinou zmätenia pacienta môže byť v niektorých prípadoch, bohužiaľ, aj lekár. Vo svojich inštrukciách pacientovi totiž môže inhalačný dávkovač sám nešťastne označovať ako „fúkadlo“, prípadne o aplikácii lieku hovoriť ako o „fúkaní“. Lenže inhalačný liek treba vdýchnuť, zatiaľ čo fúknutie je pravým opakom.

Pomôcky zvyšujúce účinnosť inhalácie

Okrem správnej inhalačnej techniky existujú aj ďalšie možnosti, ako minimalizovať nedostatky klasických inhalačných dávkovačov. Ich cieľom je uľahčiť spôsob podania liečiva, aby nedochádzalo k chybám a liečba bola čo najefektívnejšia.

Membránové inhalátory – v poslednom čase sa na trhu stále častejšie objavujú prenosné akumulátorové inhalátory, ktoré na rozprašovanie liečiva používajú vibračnú sieťkovú membránu. Vytvorené častice aerosólu sú také malé, že ľahko preniknú aj do tých najhlbších oblastí pľúc. Aerosól je hustý a stabilný, a tak sa do priedušiek dostane viac liečiva než pri použití iného typu elektrického inhalátora. Vdychovanie aerosólu prebieha pomocou masky alebo náustka a je možné inhalovať v sede aj v ľahu. Membránové inhalátory sú vhodné na aplikáciu všetkých bežných tekutých inhalačných liečiv proti kašľu alebo astme.
Prenosný membránový inhalátor Intec Turbo Mesh s dobíjacím akumulátorom (foto: ProAlergiky.cz)
Komorové inhalačné nadstavce (chambery) – uľahčujú inhaláciu z aerosólového dávkovača u malých deti, nemohúcich alebo starých pacientov, ktorým robí problém zladiť stlačenie dávkovača so svojím nádychom. Ich úlohou je zvýšiť účinnosť liečby, aby sa viac liečivej látky dostalo až do pľúc pacienta a menej jej unikalo do vzduchu. Rozprášené liečivo zostáva po aplikácii v komore a pacient ho môže v pokoji na niekoľko nádychov vyinhalovať cez masku alebo náustok.

MUDr. Lenka Mišunová potvrdzuje, že inhalačné nadstavce sú dôležitým pomocníkom pri liečbe astmy.

„Inhalačné nadstavce zmenšujú straty inhalovaných liekov, odstraňujú chyby pri koordinácii stlačenia nádobky s nádychom. Výrazne teda zjednodušujú techniku a účinnosť inhalácie, čím dosiahneme vyšší účinok a zníženie spotreby liekov.“ 
Detský inhalačný nadstavec Intec Spiro Kid je vybavený výdychovým ventilom s píšťalkou, ktorá pri nesprávnej inhalačnej technike vydá varovný zvukový signál. (foto: Intec).
I v prípade komorového nadstavca si treba nacvičiť jeho správne používanie. MUDr. Veronika Mohylová zmieňuje najčastejšie chyby, s ktorými sa v ordinácii stretáva:

„U najmenších detí býva chybou oddialenie masky chamberu od tváre počas podávania liečiva, čím sa znižuje efektivita podania až o 50 %. Chybou býva aj podanie viacerých dávok liečiva naraz, nepretrepanie liečiva, nedostatočný počet nádychov či nesprávna starostlivosť o chamber ako taký. U detí, ktoré používajú chamber s náustkom, treba sledovať, aby počas aplikácie nepúšťali náustok a nerozprávali. Chybou býva veľmi plytké, často aj rýchle alebo veľmi hlboké dýchanie.“

Ako veľmi efektívny spôsob aplikácie liečiva sa javí kombinácia komorového nadstavca a membránového inhalátora. Na základe v Poľsku vykonaného výskumu* bolo preukázané, že hmotnosť aerosólu dostupného pre inhaláciu sa zvýšila o 73 % oproti použitiu membránového inhalátora bez komorového nadstavca. Zároveň došlo k zvýšeniu množstva častíc prenikajúcich do dolných ciest dýchacích z cca 35 % na cca 55 %. Vďaka tomu je dosiahnuté efektívnejšie usadzovanie aerosólu s rozprášeným liečivom v dolných cestách dýchacích.

* Výskum bol vykonaný na Fakulte chemického a procesného inžinierstva Varšavskej technologickej univerzity. Testované s inhalátorom Intec Twister Mesh NE-105 s komorovým nadstavcom Intec Spiro Kid. Zdroj: Nebulizator siateczkowy z komorą inhalacyjną – nowinka techniczna czy istotny postęp w nebulizacji? Terapia. 2022, roč. 29, č. 2.

Medailóniky lekárok

MUDr. Lenka Mišunová, Ph.D.
alergiologička, AKI Brno

MUDr. Veronika Mohylová
detská a pľúcna lekárka, FN Ostrava
  • Lekárska fakulta Ostravskej univerzity
  • Katedra epidemiológie Vojenskej lekárskej fakulty Hradec Králové
  • Univerzita obrany v Brne
  • Alergomed s.r.o.
  • Sanatorium EDEL s.r.o.

Súvisiace články

Ako predchádzať astmatickým záchvatom
Kedy vybrať ultrazvukový zvlhčovač a kedy práčku vzduchu
7 dôvodov prečo používať čističku vzduchu

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Čističky vzduchu Filtračné masky, rúška Inhalačné nadstavce Inhalátory Práčky vzduchu Protiroztočové poťahy Výdychomery Vysávače Zvlhčovače vzduchu

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom