Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Zmeniť krajinu

Infolinka (všedné dni 8.30–16.30)
0233 41 88 38

Alergia na tea tree olej

Tea tree olej alebo taktiež čajovníkový olej sa získava z listov stromu s názvom čajovník austrálsky (Melaleuca alternifolia). Je známy pre svoje antiseptické vlastnosti a hojne sa využíva v prírodnej kozmetike. Býva súčasťou niektorých prípravkov ošetrujúcich pleť a vlasy, ale taktiež zubných pást, repelentov alebo čistiacich prostriedkov.
Čajovníkový olej sa často využíva v prírodnej kozmetike a čistiacich prípravkoch (obrázek od rawpixel.com z freepik.com)
Čajovníkový olej sa často využíva v prírodnej kozmetike a čistiacich prípravkoch (obrázek od rawpixel.com z freepik.com)
Alergia na čajovníkový olej je spôsobená reakciou imunitného systému na určité zlúčeniny prítomné v oleji z čajovníka. Najčastejšími vinníkmi alergie sú obsiahnuté terpény ako terpinen-4-ol a cineol.

Príznaky

Najčastejšou reakciou na alergény obsiahnuté v čajovníkovom oleji je podráždenie pokožky. Pri kontakte sa na pokožke môže objaviť svrbivá vyrážka, opuchy alebo mokvajúce pľuzgieriky. Vdychovanie výparov z tea tree oleja môže vyvolať respiračné ťažkosti, ktoré sprevádza kašeľ, kýchanie, sipenie alebo dýchavičnosť.

Diagnostika

V prípade, že sa po použití prípravkov s čajovníkovým olejom objavia vyššie uvedené príznaky, mali by sme sa poradiť s ošetrujúcim lekárom, ktorý odporučí návštevu špecialistov. Dermatológ alebo alergiológ vykoná tzv. epikutánny test, ktorý spočíva v aplikácii náplasti s nízkou koncentráciou alergénu na kožu chrbta. Ak sa do 48 hodín objaví reakcia, je potvrdená alergia.

Liečba alergie na tea tree olej

Jedinou účinnou liečbou je vyhnúť sa produktom obsahujúcim čajovníkový olej. Vždy pozorne čítame zloženie výrobkov. Už prebiehajúcu alergickú reakciu môžeme zmierniť užitím antihistaminík alebo predpísaných liekov.

Súvisiace články

Alergia na nikel, chróm, kobalt a ďalšie kovy
Alergia na antibiotické masti a ďalšie lieky používané na kožu
Alergia na kozmetiku

Produkty, ktoré pomáhajú

Kompletná ponúka:
Dámska hygiena Detské plienky a hygiena Farby na vlasy Opaľovacie prípravky Parné čističe

Overené našimi zákazníkmi

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • rýchle doručenie
Overený zákazník pred 10 dňami
„čistička prišla len včera, ešte som ju neodskúšal...“
Overený zákazník pred mesiacom
  • 5 ročná zaruka
Overený zákazník pred mesiacom