Recept na raňajkovú amarantovú kašu (môžu aj celiatici)

Home » Zaujímavé články » Recept na raňajkovú amarantovú kašu (môžu aj celiatici)

25. 04. 2013

Amarant (alebo láskavec – však je nádherný tento druhy názov?) je dostupná rastlina, vzácna mnohými blahodarnými účinkami pre ľudské telo. Keďže neobsahuje lepok, môžu ho jesť aj celiatici a diabetikom tiež neublíži.

Ingrediencie k receptu

pár hodín namočený amarant
očistené šípky zbavené zrniečok
mletý kardamon
banán
jabĺčko
carobový prášok (alebo kakao)
agáve sirup (alebo med)
maslo alebo kokosové ghee
jablkovú vlákninu
rastlinné mlieko alebo voda

Postup

Amarant varíme v hrnci asi 15 min. spolu s očistenými šípkami. (dávala som deci amarantu. Pridáme maslo (alebo kokosové ghee) na zjemnenie. Amarant varením vytvorí akúsi želé hmotu, teda si dobu varenia a hustotu nastavte tak, ako vám chutí. Amarant je aj po uvarení chrumkavý a zábavný, bude sa páčiť aj deťom, lebo mužom sa zaľúbil.

Na panvici prehrejem v troche zohriatej vody jablko s medom a banánom. Pridáme do kaše, prevaríme, pridáme kardamon – asi 1 malú ČL, vlákninu asi 1 ČL a karobový prášok – asi 1 PL. Vypneme. Môžeme dozdobiť marockým listovým sladidlom, stéviou, figou alebo opraženými lieskovými orieškami. Alebo hocičím, čo vám chutí a má zásadité hodnoty pH.

Ak vám z raňajok zostane kaša alebo sa vám ju podarí spraviť príliš hustú, môžete ju dať zapiecť ako koláč a poliať horkou čokoládou a posekanými orechmi.

Henrieta Peškovičová, Vital Life