Atopická dermatitída značí potravinové alergie?

Home » Zaujímavé články » Atopická dermatitída značí potravinové alergie?

28. 03. 2011

Mnoho dnešných dojčiat má problémy s pokožkou, rôzne výsypy a dermatitídy. Dermatológovia varujú, že atopická dermatitída, ktorá trápi čoraz viac detí, je často predchodcom silných potravinových alergií.

Pozor na možné alergie

Atopická dermatitída je jedným z najčastejších foriem ekzémov v tejto skupine zápalových kožných ochorení a je ochorením chronickým. Vyznačuje sa popraskanou červenou suchou pokožkou a svrbením kože. V súčasnosti sa čoraz častejšie naznačuje, že atopická dermatitída je predzvesť alergických ochorení – nie ich dôsledok. Dermatológovia radia rodičom dojčiat a malých detí, ktoré sú postihnuté týmto stavom kože, aby si boli vedomí potenciálu pre budúce potravinové alergie.

Odhalenie súvislostí

Začiatkom februára na 69. výročnom stretnutí Americkej akadémie dermatológie diskutovali odborníci (aj Jon M. Hanifin, MD – profesor dermatológie na Oregon Health & Science University v Portlande) o prepojení medzi atopickou dermatitídou a potravinovými alergiami a o nových usmerneniach, vydaných v decembri roku 2010 Národným inštitútom pre alergie a infekčné choroby.

Väčšinou je atopická dermatitída predchodcom

„Vzhľadom na to, že 6 až 10 percent detí má atopickú dermatitídu a z toho tretina môže mať zdokumentované potravinové alergie, je počet detí, postihnutých potravinovými alergiami, významný,“ povedal podľa ScienceDaily doktor Hanifin a pokračoval: „Vo väčšine prípadov pacienti pred potravinovými alergiami zažijú atopickú dermatitídu, preto je dôležité, aby rodičia dojčiat a malých detí, postihnutých týmto stavom pokožky, si boli vedomí rizika potravinovej alergie.“

Čo ukázala štúdia?

Multi štúdia za obdobie päť rokov, ktorá bola realizovaná na deťoch vo veku od 18 mesiacov do troch rokov, zistila, že aj v miernych prípadoch atopickej dermatitídy sa vyvinie stav, keď 15 percent detí má niektoré potravinové alergie. Doktor Hanifin ďalej vysvetlil, že pacienti s ťažkou atopickou dermatitídou majú všeobecne vyšší výskyt vzniku potravinových alergií. Aj keď táto štúdia a mnohé ďalšie potvrdzujú silnú koreláciu medzi atopickou dermatitídou a potravinovou alergiou, na rozhodnutie – či u pacienta existujú skutočne potravinové alergie – je potrebné riadne otestovanie, špecializované na potravinové alergie.

Je potrebná vždy diéta?

„Ako dermatológovia, videli sme deti s veľmi obmedzujúcimi diétami, ktoré mohli mať viac ako 20 pozitívnych kožných alebo krvných testov.
Avšak my už vieme, že pozitívny test nie je alergia, ak to nie je potvrdené skutočnou negatívnou reakciou na jedlo. Inak môžu deti trpieť podvýživou a skúsenosťami s množstvom iných problémov, spôsobených chýbajúcimi potrebnými živinami v ich strave. Skutočnosť je, že deti môžu mať iba citlivosť voči potravinám, ale sú liečené, ako keby mali potravinovú alergiu. Dúfajme, že tieto nové pravidlá vám pomôžu objasniť túto dezinformáciu a stanoviť správnu diagnózu,“ hovorí odborník smerom k dermatológom, ktorí sa venujú deťom.

Kedy by malo byť dieťa testované na alergiu?

Podľa nových amerických usmernení je odporúčané, že deti mladšie ako päť rokov so stredne ťažkou až ťažkou formou atopickej dermatitídy by mali byť testované na potravinovú alergiu na mlieko, vajcia, arašidy, pšenicu a sóju, ak spĺňajú aspoň jednu z týchto podmienok:
* dieťa má trvalú atopickú dermatitídu, napriek lokálnej terapii a optimalizácii
* dieťa má spoľahlivú anamnézu bezprostrednej reakcie po použití určitej potraviny.

Krvné a kožné testy nemusia znamenať alergiu

Doktor Hanifin ďalej vysvetlil, že v minulosti boli pozitívne krvné alebo kožné testy zamieňané s potravinovou alergiou, pretože mohli naznačovať prítomnosť IgE protilátok – ktoré sú tiež vyššie u pacientov s atopickým ekzémom. „Avšak tieto protilátky nie sú diagnostické a jediný spôsob, ako spoľahlivo diagnostikovať potravinové alergie, je silná reakcia – ak kŕmite pacientov potravinami označenými v testoch a zistíte, či majú na ne okamžitú reakciu. To sa vykonáva v ordinácii lekára za použitia malého množstva daných potravín a postupne sa zvyšuje množstvo, až kým alergická reakcia nastane alebo nenastane. Zvyčajne rodič môže určiť, či má dieťa skutočnú potravinovú alergiu, pretože alergická reakcia sa objaví veľmi rýchlo – opuch pier alebo žihľavka – čo je úplne iné, ako pri jednoduchej potravinovej intolerancii.“

Arašidová zaujímavosť

Štúdie, okrem iného, ukázali, že deti v Izraeli trpia zriedkavejšie alergiami na arašidy, pretože sa v cumlíkoch v tejto krajine používajú arašidové bielkoviny. V USA a v Európe, kde sú arašidové alergie častejšie, deti nie sú zvyčajne vystavené tomuto jedlu v ranom detstve, až neskôr. Zdá sa teda, že pravdu o alergii na potraviny a dermatitídach v ranom veku sa budeme ešte dozvedať postupne ďalej, vďaka novým štúdiám.

Autor: Lucia Vlková Zdroj: www.najmama.sk